скільки варити опеньки?
![Сколько солить опята?](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-b0b80e6a11fc6eb510821c8c813e22ae.png)
як варити опеньки
знадобляться — опеньки, вода, сіль, спеції
Як чистити опеньки
1. Акуратно ножем зрізати пошкоджені, гнилі місця і підстава ніжки. Викинути м'яті і зіпсовані опеньки.
2. Сухою м'якою (можна зубної) щіточкою Очистити ніжку від решти сміття і прибрати плівку під капелюшком.
3. На грибах або під плівкою капелюшки може перебувати сміття, який легко видаляється при промиванні грибів водою або за допомогою ножичка.
4. Опеньки ретельно промити в холодній воді, при необхідності — нарубати соломкою.
як варити опеньки
1. Опеньки готувати не більше, ніж через дві доби після збору.
2. Для варіння опеньків підготувати емальований посуд, без сколів.
3. Налити в каструлю воду, підсолити (1 столова ложка на 2 літри води) і поставити на вогонь.
4. Після закипання викласти в воду промиті опеньки.
5. Варити опеньки 30 хвилин після закипання, знімаючи піну; якщо опеньки потім передбачається смажити, то 10 хвилин. Якщо є сумніви в якості грибів, поміняйте воду через 5 хвилин варіння.
6. Готові опеньки повинні осісти на дно каструлі.
7. Опеньки викласти в друшляк, дати стекти відвару в каструлю: його потім можна використовувати в супах або підливках.
8. Остудити опеньки і використовувати при приготуванні страв.
Як варити заморожені опеньки
заморожені магазинні і заморожені власноруч будинку опеньки можна перед смаженням не варити.
1. Заморожені гриби не розморожувати перед варінням.
2. Викласти гриби в каструлю і залити невеликою кількістю води (так, щоб вона трохи покривала гриби).
3. Підсолити воду (на кожен кілограм грибів 1 столова ложка солі).
4. Поставити каструлю на вогонь і варити 20 хвилин після закипання, знімаючи піну.
5. Зцідити грибний відвар, гриби використовувати для смаження, відвар — для бульйону або грибного соусу.
як солити опеньки?
продукти засолювання опеньків
Опеньки — 1 кілограм
Часник — 1 цибулина
Ріпчасту цибулю — 1 голова
Кріп — 1 пучок
Сіль — 2 столові ложки
Чорний мелений перець — 10 штук
Лавровий лист — 2 листочка
простий рецепт соління опеньків гарячим способом
Почистіть і ретельно вимийте опеньки. Якщо ви готуєте великі опеньки, відокремте капелюшки від ніжок і тонко поріжте ніжки, капелюшки — навпіл. Маленькі опеньки варто залишити, як є. Зваріть опеньки в підсоленій воді, злийте воду. Очистіть і розріжте навпіл часник, наріжте цибулю півкільцями, кріп порубати. Додайте очищений часник, цибулю, кріп, лаврушку і спеції до варених опеньків. На 1,5 кг. опеньків вистачить 2,5-3 столові ложки солі — перемішайте. Все слід викласти в ємність під гніт і залишити на 4-5 днів. Потім перекласти в банки і зберігати заготовку в холодильнику.
складний рецепт соління опеньків гарячим способом
Відварені опеньки викласти в заздалегідь приготований розсіл і варити 10 хвилин, потім пастеризувати в банках протягом 10 хвилин.
складний рецепт соління опеньків холодним способом
Викласти на дно ємності спеції, гриби і зверху посипати сіллю. Зверху поставити гніт і тримати
півтора місяці. При появі цвілі знімати її, гніт періодично промивати. Потім солені опята
розкласти по банках і прибрати на зберігання в сухе прохолодне місце.
Фкуснофакты
— якщо гриби передбачається після чистки сушити, то промивати водою необов'язково. Досить якісної сухого чищення.
— опеньок отримав свою назву через те, що ростуть ці гриби переважно на пнях. Найпоширеніші види їстівних опеньків це: опеньок літній і опеньок осінній. Опеньок річний виростає зазвичай на старих пнях і повалених деревах, а ось осінній опеньок може оселитися і на живих деревах, поступово руйнуючи їх. Саме тому його називають «гриб-паразит».
— збирати опеньки краще в кошик, в мішку вони швидко отмокают і втрачають свою форму.
— помилкові опеньки відрізнити від їстівних може тільки досвідчений грибник, а рости вони можуть на одному пні зі справжніми. Саме тому, опеньки, вирощені промисловим способом, є найбільш безпечними для вживання.
—промисловим способом вирощують не тільки « осінні»опеньки, а й « зимові» (енокітаке). Ці гриби вирощують в закритих приміщеннях на мішках з тирсою з дерев листяних порід. Можна зустріти в магазинах Китайські енокітаке, схожі на пророслу пшеницю. За якістю вони не поступаються опенькам з капелюшками.
— ніжки опеньків містять велику кількість клітковини, яка необхідна для правильного травлення. Ці гриби містять фламулін, який протидіє появі такого онкологічного захворювання, як саркома.
— принесені додому опеньки необхідно відразу переробляти, так як вони швидко темніють. Чисті і висушені опеньки можна зберігати в морозильній камері протягом одного року.
— опеньки солятся протягом 20 днів.
— найбільш підходять для засолювання опеньків дрібні молоді гриби.
— готові солоні гриби подають, перемішавши з рослинним маслом і різаним півкільцями цибулею, в якості закуски.
— якщо під час засолювання опеньки світлішають, нічого не треба робити, це нормально.
— для того, щоб перестрахуватися від отруєння, можна проварити гриби в одній воді 10 хвилин, потім змінити воду і доварювати гриби в ній.
—
коли сезон опеньків?
Сезон опеньків починається зазвичай в середині серпня, самий сезон в сенятбре, закінчується — до середини жовтня або в кінці жовтня, якщо жовтень видався теплим і дощовим. У 2020 році сезон опеньків ранній у зв'язку з вологим кліматом — перші опеньки з'явилися вже в кінці травня. В інший час (виключаючи засніжений зимовий період) опеньки ростуть, але в незначній кількості.
— опеньки перед варінням обов'язково потрібно чистити , зчищаючи землю, темні і пошкоджені місця.
— калорійність варених опеньків — 17 ккал на 100 грам.
— опеньки містять вітаміни C (імунітет), E (здоров'я клітинних мембран), нікотинова кислота (норма окислювально-відновних процесів), групи В (здоров'я тканин, вироблення енергії).
що приготувати з вареними опеньками
1. Як варити суп з опеньками
продукти для супу з опеньків
Півкіло опеньків, 1 голова ріпчастої цибулі, 1
морквина
, 4 середніх картоплини, сметана і сіль за смаком.
вартість
в сезон: 75 грн. (в середньому в Києві на вересень 2020 р).
Рецепт супу з опеньків
Зварити опеньки у великій кількості підсоленої води, нашаткувати цибулю, натерти моркву на крупній тертці. Цибулю і моркву обсмажити, почистити і порізати кубиками картоплю. Все викласти в бульйон з вареними опеньками, додати сіль і спеції за смаком. Варити до готовності картоплі (
15
—
20
хвилин).
2. Салат з вареними опеньками
продукти для салату
Свіжі опеньки — 250 грам
Картопля — 250 грам
Помідори — 2 великих або 3 середніх
Рослинна (соняшникова або оливкова) олія — 3 столові ложки
Куряче яйце — 1 штука
Петрушка і кріп — по 10 грам
Перець і сіль — за смаком
приготування салату з вареними опеньками
1. Опеньки почистити, помити, порізати і зварити.
2. Картоплю зварити в мундирі, яйце зварити.
3. Очистити картоплю і яйце, нарізати скибочками.
4. Помідори порізати невеликими напівдольками.
5. Змішати продукти в салатниці, посолити і поперчити, заправити олією.
6. Порубати зелень, посипати нею салат.
Подавати із задоволенням!
Пара рад по варінні опеньків
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-cdea597464fbb45ab27d5f1d6e688545.jpg)
опеньки почорніли при варінні, що це значить?
![ложные опята ложные опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-60cb8be4c3581c2bcf49092114b9c66c.jpg)
як визначити помилкові опеньки при варінні?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-8334458704897d379c77c2d0ec84da09.jpg)
скільки солі сипати при варінні опеньків?
![желтые опята желтые опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-9d9556e93985d0a422302cd04adf2f39.jpg)
чому опеньки жовтіють при варінні, що це означає?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-3c5ffd23b6b7b538462b771156d127b0.jpg)
який запах у опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-cde6f3c4b73b61647abfa7eb901faa5b.jpg)
якщо зварити помилковий опеньок, що буде?
![цвет опят цвет опят](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-85d7d39c6d6bd822720ebaf5b110f189.jpg)
як зберегти колір опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-d0c13a672bd3d17cf81d27f36db81389.jpg)
у скільки разів уварюються опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-4ccf42c375ecf3c3f38cb1818548008d.jpg)
замочувати чи опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-94312434d5de1d77b569f37c95fe05b1.jpg)
чи треба варити опеньки перед смаженням?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-0d3eebf70bec64861991d468d838aa58.jpg)
як перевірити опеньки на їстівність?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-14a04d8f62fb20d355caf78f452eb07e.jpg)
як чистити опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-336367bf864ddbf1d18bf5f6865e6d09.jpg)
чи можна смажити опеньки без варіння?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-0db64d37ea43cc9f1e2fac702cd2a1cc.jpg)
що робити з опеньками після варіння?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-5d008596ea517c839a6b890b2e3e141f.jpg)
якщо банку з опеньками здулася, що робити?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-0f677f680db4402da0f3826955495963.jpg)
якщо опеньки заграли, як їх врятувати?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-6813de27f97c74cec9148e2d639774d5.jpg)
якщо опеньки запліснявіли, вони зіпсувалися?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-a99c6659b3aa3ade297ec18e6694b9ae.jpg)
якщо посинів часник в банку з опеньками, що це значить?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-17f1fab6e1c6fbb6088b3512da5ccebe.jpg)
як зробити, щоб опеньки були без цвілі?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-ad3a050a03ca8370faeb2aabdac1c7f5.jpg)
як збирати опеньки взимку
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-eec17e0a03723c8aa5c23e63956195d5.jpg)
в якому місяці починаються опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-c325317f747e2a633fdd5d5f5b5cc8b9.jpg)
за скільки виростають опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-f6470b9ef0f4379f4ab7db6a6cb01068.jpg)
скільки оцту наливати в Опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-9d0820dad51cfbc6ab83c5099aef6641.jpg)
скільки вимочувати опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-dab7fbfbaa0dec65cf8b20f4871507e3.jpg)
що можна приготувати з опеньків на зиму?
![опасность опасность](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-4b185a0919a3b8c7d6009fcb7100fadd.jpg)
чим небезпечні опеньки?
![радость радость](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-eba3969b1a86ce7d5a20187076a45aba.jpg)
чим корисні опеньки для людини?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-11679f8f8172204b4231293a722a4a02.jpg)
скільки маринуються опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-3abe9b3f7592521ac43dcda60a6310c4.jpg)
скільки коштує банку опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-c298d971d5676f11537fcc746d19e48b.jpg)
де багато опеньків в Московській області?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-9a9236e5d7ce8ec696ada4f5482d94d4.jpg)
що можна зробити з ніжок опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-8a47ab9be5558775a7e7769542ed0b3a.jpg)
чому опеньки не червиві?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-eca2c1e4dc08f1763609cfbfa545cfa1.jpg)
що приготувати з відварених опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-320c402b898473e3728afa3c9fe6f72d.jpg)
скільки важить відро опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-645a2cdc059797129407458156e40738.jpg)
скільки варити маленькі опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-84aa33df8b30b225934ee4d65b9f0e72.jpg)
які опеньки краще, літні або осінні?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-45581bf638d4cfe474e58d10e91026c0.jpg)
Де купити гриби опеньки?
![жучок жучок](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-7687b4286ed9b024523deb0f2aa0124f.jpg)
жучки в опеньках що робити?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-0f9afede944467a400e63386e096a8ad.jpg)
що можна приготувати з переросли опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-344ac87dce1c3a0f7d2aa2826a01a4e5.jpg)
що приготувати з ікри опеньків?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-a0d32ace4a9b6577dd7004be708de85b.jpg)
чи можна консервувати літні опеньки?
![опята опята](https://cdn.cookfood.com.ua/images/cat/40/40-28aa4e1229e981e08c5861e6f87a3bde.jpg)
навіщо видаляти плівку у опеньків?