Опеньки за часом потрібно варити максимум 30 хвилин . Після закипання варити опеньки до утворення піни (5 хвилин). Потім змінити воду для опеньків і варити в новій воді від 20 до 25 хвилин .Опеньки в мультиварці варити на режимі "Варка на пару" 25 хвилин .Перед смаженням опеньки варити 20 хвилин. Заморожені опеньки варити 10 хвилин після закипання, не розморожуючи.
Сколько солить опята?

як варити опеньки

знадобляться — опеньки, вода, сіль, спеції

Як чистити опеньки
1. Акуратно ножем зрізати пошкоджені, гнилі місця і підстава ніжки. Викинути м'яті і зіпсовані опеньки.
2. Сухою м'якою (можна зубної) щіточкою Очистити ніжку від решти сміття і прибрати плівку під капелюшком.
3. На грибах або під плівкою капелюшки може перебувати сміття, який легко видаляється при промиванні грибів водою або за допомогою ножичка.
4. Опеньки ретельно промити в холодній воді, при необхідності — нарубати соломкою.

як варити опеньки
1. Опеньки готувати не більше, ніж через дві доби після збору.
2. Для варіння опеньків підготувати емальований посуд, без сколів.
3. Налити в каструлю воду, підсолити (1 столова ложка на 2 літри води) і поставити на вогонь.
4. Після закипання викласти в воду промиті опеньки.
процесс варки опят
5. Варити опеньки 30 хвилин після закипання, знімаючи піну; якщо опеньки потім передбачається смажити, то 10 хвилин. Якщо є сумніви в якості грибів, поміняйте воду через 5 хвилин варіння.
6. Готові опеньки повинні осісти на дно каструлі.
7. Опеньки викласти в друшляк, дати стекти відвару в каструлю: його потім можна використовувати в супах або підливках.
8. Остудити опеньки і використовувати при приготуванні страв.
Як варити заморожені опеньки


заморожені магазинні і заморожені власноруч будинку опеньки можна перед смаженням не варити.
1. Заморожені гриби не розморожувати перед варінням.
2. Викласти гриби в каструлю і залити невеликою кількістю води (так, щоб вона трохи покривала гриби).
3. Підсолити воду (на кожен кілограм грибів 1 столова ложка солі).
4. Поставити каструлю на вогонь і варити 20 хвилин після закипання, знімаючи піну.
5. Зцідити грибний відвар, гриби використовувати для смаження, відвар — для бульйону або грибного соусу.

як солити опеньки?

продукти засолювання опеньків
Опеньки — 1 кілограм
Часник — 1 цибулина
Ріпчасту цибулю — 1 голова
Кріп — 1 пучок
Сіль — 2 столові ложки
Чорний мелений перець — 10 штук
Лавровий лист — 2 листочка

простий рецепт соління опеньків гарячим способом
Почистіть і ретельно вимийте опеньки. Якщо ви готуєте великі опеньки, відокремте капелюшки від ніжок і тонко поріжте ніжки, капелюшки — навпіл. Маленькі опеньки варто залишити, як є. Зваріть опеньки в підсоленій воді, злийте воду. Очистіть і розріжте навпіл часник, наріжте цибулю півкільцями, кріп порубати. Додайте очищений часник, цибулю, кріп, лаврушку і спеції до варених опеньків. На 1,5 кг. опеньків вистачить 2,5-3 столові ложки солі — перемішайте. Все слід викласти в ємність під гніт і залишити на 4-5 днів. Потім перекласти в банки і зберігати заготовку в холодильнику.

складний рецепт соління опеньків гарячим способом
Відварені опеньки викласти в заздалегідь приготований розсіл і варити 10 хвилин, потім пастеризувати в банках протягом 10 хвилин.

складний рецепт соління опеньків холодним способом
Викласти на дно ємності спеції, гриби і зверху посипати сіллю. Зверху поставити гніт і тримати
півтора місяці. При появі цвілі знімати її, гніт періодично промивати. Потім солені опята
розкласти по банках і прибрати на зберігання в сухе прохолодне місце.

Фкуснофакты

— якщо гриби передбачається після чистки сушити, то промивати водою необов'язково. Досить якісної сухого чищення.

— опеньок отримав свою назву через те, що ростуть ці гриби переважно на пнях. Найпоширеніші види їстівних опеньків це: опеньок літній і опеньок осінній. Опеньок річний виростає зазвичай на старих пнях і повалених деревах, а ось осінній опеньок може оселитися і на живих деревах, поступово руйнуючи їх. Саме тому його називають «гриб-паразит».

— збирати опеньки краще в кошик, в мішку вони швидко отмокают і втрачають свою форму.

— помилкові опеньки відрізнити від їстівних може тільки досвідчений грибник, а рости вони можуть на одному пні зі справжніми. Саме тому, опеньки, вирощені промисловим способом, є найбільш безпечними для вживання.

—промисловим способом вирощують не тільки « осінні»опеньки, а й « зимові» (енокітаке). Ці гриби вирощують в закритих приміщеннях на мішках з тирсою з дерев листяних порід. Можна зустріти в магазинах Китайські енокітаке, схожі на пророслу пшеницю. За якістю вони не поступаються опенькам з капелюшками.

— ніжки опеньків містять велику кількість клітковини, яка необхідна для правильного травлення. Ці гриби містять фламулін, який протидіє появі такого онкологічного захворювання, як саркома.

— принесені додому опеньки необхідно відразу переробляти, так як вони швидко темніють. Чисті і висушені опеньки можна зберігати в морозильній камері протягом одного року.

— опеньки солятся протягом 20 днів.

— найбільш підходять для засолювання опеньків дрібні молоді гриби.

— готові солоні гриби подають, перемішавши з рослинним маслом і різаним півкільцями цибулею, в якості закуски.

— якщо під час засолювання опеньки світлішають, нічого не треба робити, це нормально.

— для того, щоб перестрахуватися від отруєння, можна проварити гриби в одній воді 10 хвилин, потім змінити воду і доварювати гриби в ній.

коли сезон опеньків?
Сезон опеньків починається зазвичай в середині серпня, самий сезон в сенятбре, закінчується — до середини жовтня або в кінці жовтня, якщо жовтень видався теплим і дощовим. У 2020 році сезон опеньків ранній у зв'язку з вологим кліматом — перші опеньки з'явилися вже в кінці травня. В інший час (виключаючи засніжений зимовий період) опеньки ростуть, але в незначній кількості.

— опеньки перед варінням обов'язково потрібно чистити , зчищаючи землю, темні і пошкоджені місця.

калорійність варених опеньків — 17 ккал на 100 грам.

— опеньки містять вітаміни C (імунітет), E (здоров'я клітинних мембран), нікотинова кислота (норма окислювально-відновних процесів), групи В (здоров'я тканин, вироблення енергії).

що приготувати з вареними опеньками

1. Як варити суп з опеньками

продукти для супу з опеньків
Півкіло опеньків, 1 голова ріпчастої цибулі, 1 морквина , 4 середніх картоплини, сметана і сіль за смаком.
вартість в сезон: 75 грн. (в середньому в Києві на вересень 2020 р).

Рецепт супу з опеньків
Зварити опеньки у великій кількості підсоленої води, нашаткувати цибулю, натерти моркву на крупній тертці. Цибулю і моркву обсмажити, почистити і порізати кубиками картоплю. Все викласти в бульйон з вареними опеньками, додати сіль і спеції за смаком. Варити до готовності картоплі ( 15 20 хвилин).

2. Салат з вареними опеньками

продукти для салату
Свіжі опеньки — 250 грам
Картопля — 250 грам
Помідори — 2 великих або 3 середніх
Рослинна (соняшникова або оливкова) олія — 3 столові ложки
Куряче яйце — 1 штука
Петрушка і кріп — по 10 грам
Перець і сіль — за смаком

приготування салату з вареними опеньками
1. Опеньки почистити, помити, порізати і зварити.
2. Картоплю зварити в мундирі, яйце зварити.
3. Очистити картоплю і яйце, нарізати скибочками.
4. Помідори порізати невеликими напівдольками.
5. Змішати продукти в салатниці, посолити і поперчити, заправити олією.
6. Порубати зелень, посипати нею салат.
Подавати із задоволенням! :-)

Пара рад по варінні опеньків

опята
опеньки почорніли при варінні, що це значить?
ложные опята
як визначити помилкові опеньки при варінні?
опята
скільки солі сипати при варінні опеньків?
желтые опята
чому опеньки жовтіють при варінні, що це означає?
опята
який запах у опеньків?
опята
якщо зварити помилковий опеньок, що буде?
цвет опят
як зберегти колір опеньків?
опята
у скільки разів уварюються опеньки?
опята
замочувати чи опеньки?
опята
чи треба варити опеньки перед смаженням?
опята
як перевірити опеньки на їстівність?
опята
як чистити опеньки?
опята
чи можна смажити опеньки без варіння?
опята
що робити з опеньками після варіння?
опята
якщо банку з опеньками здулася, що робити?
опята
якщо опеньки заграли, як їх врятувати?
опята
якщо опеньки запліснявіли, вони зіпсувалися?
опята
якщо посинів часник в банку з опеньками, що це значить?
опята
як зробити, щоб опеньки були без цвілі?
опята
як збирати опеньки взимку
опята
в якому місяці починаються опеньки?
опята
за скільки виростають опеньки?
опята
скільки оцту наливати в Опеньки?
опята
скільки вимочувати опеньки?
опята
що можна приготувати з опеньків на зиму?
опасность
чим небезпечні опеньки?
радость
чим корисні опеньки для людини?
опята
скільки маринуються опеньки?
опята
скільки коштує банку опеньків?
опята
де багато опеньків в Московській області?
опята
що можна зробити з ніжок опеньків?
опята
чому опеньки не червиві?
опята
що приготувати з відварених опеньків?
опята
скільки важить відро опеньків?
опята
скільки варити маленькі опеньки?
опята
які опеньки краще, літні або осінні?
опята
Де купити гриби опеньки?
жучок
жучки в опеньках що робити?
опята
що можна приготувати з переросли опеньків?
опята
що приготувати з ікри опеньків?
опята
чи можна консервувати літні опеньки?
опята
навіщо видаляти плівку у опеньків?

10 хв.
⏰як варити опеньки при засолюванні - скільки варити перед смаженням і до готовності?
⏰як варити опеньки при засолюванні - скільки варити перед смаженням і до готовності?
10 хв.
⏰ як маринувати опеньки? І скільки варити опеньки при маринуванні?
⏰ як маринувати опеньки? І скільки варити опеньки при маринуванні?
10 хв.
⏰ чому опеньки чорніють при варінні, чи можна їсти почорнілі опеньки?
⏰ чому опеньки чорніють при варінні, чи можна їсти почорнілі опеньки?
10 хв.
⏰ як визначити помилкові опеньки при варінні від їстівних грибів
⏰ як визначити помилкові опеньки при варінні від їстівних грибів
10 хв.
⏰ скільки солі класти в Опеньки при варінні. Коли додавати сіль при варінні опеньків.
⏰ скільки солі класти в Опеньки при варінні. Коли додавати сіль при варінні опеньків.
10 хв.
⏰ при варінні опеньки пожовкли-що це значить?
⏰ при варінні опеньки пожовкли-що це значить?
10 хв.
⏰ як пахнуть опеньки при варінні
⏰ як пахнуть опеньки при варінні
10 хв.
⏰ якщо в тарілку потрапив помилковий опеньок, що буде? Наслідки якщо з'їв помилковий опеньок.
⏰ якщо в тарілку потрапив помилковий опеньок, що буде? Наслідки якщо з'їв помилковий опеньок.
10 хв.
⏰ як зберегти колір опеньків при варінні. Що Додати щоб опеньки не змінювали колір
⏰ як зберегти колір опеньків при варінні. Що Додати щоб опеньки не змінювали колір
10 хв.
⏰ на скільки уварюються опеньки при варінні? - Пояснюємо на пальцях
⏰ на скільки уварюються опеньки при варінні? - Пояснюємо на пальцях
10 хв.
⏰ замочувати чи опеньки? - Пояснюємо за хвилину, чому не потрібно
⏰ замочувати чи опеньки? - Пояснюємо за хвилину, чому не потрібно
10 хв.
⏰ як варити опеньки перед смаженням. Чи треба варити опеньки перед смаженням і скільки варити.
⏰ як варити опеньки перед смаженням. Чи треба варити опеньки перед смаженням і скільки варити.
10 хв.
⏰ чи можна перевірити, чи всі опеньки їстівні, при варінні в каструлі. Як правильно це робити?
⏰ чи можна перевірити, чи всі опеньки їстівні, при варінні в каструлі. Як правильно це робити?
10 хв.
⏰ як чистити опеньки для смаження? - простий спосіб почистити багато опеньків для смаження без довгого замочування.
⏰ як чистити опеньки для смаження? - простий спосіб почистити багато опеньків для смаження без довгого замочування.
10 хв.
⏰ чи можна опеньки смажити без варіння
⏰ чи можна опеньки смажити без варіння
10 хв.
⏰ що робити з опеньками - як їх готують і в які страви їх визначити.
⏰ що робити з опеньками - як їх готують і в які страви їх визначити.
10 хв.
⏰ чому опеньки здуваються. Якщо замаринував опеньки, а вони здулися-що це означає?
⏰ чому опеньки здуваються. Якщо замаринував опеньки, а вони здулися-що це означає?
10 хв.
⏰ що робити якщо опеньки заграли. Чи можна їсти заграли опеньки?
⏰ що робити якщо опеньки заграли. Чи можна їсти заграли опеньки?
10 хв.
⏰ якщо солоні опеньки запліснявіли, чи можна їх їсти?
⏰ якщо солоні опеньки запліснявіли, чи можна їх їсти?
10 хв.
⏰ якщо в Опеньки додали часник і він посинів, що робити?
⏰ якщо в Опеньки додали часник і він посинів, що робити?