скільки варити опеньки?
як варити опеньки
знадобляться — опеньки, вода, сіль, спеції
Як чистити опеньки
1. Акуратно ножем зрізати пошкоджені, гнилі місця і підстава ніжки. Викинути м'яті і зіпсовані опеньки.
2. Сухою м'якою (можна зубної) щіточкою Очистити ніжку від решти сміття і прибрати плівку під капелюшком.
3. На грибах або під плівкою капелюшки може перебувати сміття, який легко видаляється при промиванні грибів водою або за допомогою ножичка.
4. Опеньки ретельно промити в холодній воді, при необхідності — нарубати соломкою.
як варити опеньки
1. Опеньки готувати не більше, ніж через дві доби після збору.
2. Для варіння опеньків підготувати емальований посуд, без сколів.
3. Налити в каструлю воду, підсолити (1 столова ложка на 2 літри води) і поставити на вогонь.
4. Після закипання викласти в воду промиті опеньки.
5. Варити опеньки 30 хвилин після закипання, знімаючи піну; якщо опеньки потім передбачається смажити, то 10 хвилин. Якщо є сумніви в якості грибів, поміняйте воду через 5 хвилин варіння.
6. Готові опеньки повинні осісти на дно каструлі.
7. Опеньки викласти в друшляк, дати стекти відвару в каструлю: його потім можна використовувати в супах або підливках.
8. Остудити опеньки і використовувати при приготуванні страв.
Як варити заморожені опеньки
заморожені магазинні і заморожені власноруч будинку опеньки можна перед смаженням не варити.
1. Заморожені гриби не розморожувати перед варінням.
2. Викласти гриби в каструлю і залити невеликою кількістю води (так, щоб вона трохи покривала гриби).
3. Підсолити воду (на кожен кілограм грибів 1 столова ложка солі).
4. Поставити каструлю на вогонь і варити 20 хвилин після закипання, знімаючи піну.
5. Зцідити грибний відвар, гриби використовувати для смаження, відвар — для бульйону або грибного соусу.
як солити опеньки?
продукти засолювання опеньків
Опеньки — 1 кілограм
Часник — 1 цибулина
Ріпчасту цибулю — 1 голова
Кріп — 1 пучок
Сіль — 2 столові ложки
Чорний мелений перець — 10 штук
Лавровий лист — 2 листочка
простий рецепт соління опеньків гарячим способом
Почистіть і ретельно вимийте опеньки. Якщо ви готуєте великі опеньки, відокремте капелюшки від ніжок і тонко поріжте ніжки, капелюшки — навпіл. Маленькі опеньки варто залишити, як є. Зваріть опеньки в підсоленій воді, злийте воду. Очистіть і розріжте навпіл часник, наріжте цибулю півкільцями, кріп порубати. Додайте очищений часник, цибулю, кріп, лаврушку і спеції до варених опеньків. На 1,5 кг. опеньків вистачить 2,5-3 столові ложки солі — перемішайте. Все слід викласти в ємність під гніт і залишити на 4-5 днів. Потім перекласти в банки і зберігати заготовку в холодильнику.
складний рецепт соління опеньків гарячим способом
Відварені опеньки викласти в заздалегідь приготований розсіл і варити 10 хвилин, потім пастеризувати в банках протягом 10 хвилин.
складний рецепт соління опеньків холодним способом
Викласти на дно ємності спеції, гриби і зверху посипати сіллю. Зверху поставити гніт і тримати
півтора місяці. При появі цвілі знімати її, гніт періодично промивати. Потім солені опята
розкласти по банках і прибрати на зберігання в сухе прохолодне місце.
Фкуснофакты
— якщо гриби передбачається після чистки сушити, то промивати водою необов'язково. Досить якісної сухого чищення.
— опеньок отримав свою назву через те, що ростуть ці гриби переважно на пнях. Найпоширеніші види їстівних опеньків це: опеньок літній і опеньок осінній. Опеньок річний виростає зазвичай на старих пнях і повалених деревах, а ось осінній опеньок може оселитися і на живих деревах, поступово руйнуючи їх. Саме тому його називають «гриб-паразит».
— збирати опеньки краще в кошик, в мішку вони швидко отмокают і втрачають свою форму.
— помилкові опеньки відрізнити від їстівних може тільки досвідчений грибник, а рости вони можуть на одному пні зі справжніми. Саме тому, опеньки, вирощені промисловим способом, є найбільш безпечними для вживання.
—промисловим способом вирощують не тільки « осінні»опеньки, а й « зимові» (енокітаке). Ці гриби вирощують в закритих приміщеннях на мішках з тирсою з дерев листяних порід. Можна зустріти в магазинах Китайські енокітаке, схожі на пророслу пшеницю. За якістю вони не поступаються опенькам з капелюшками.
— ніжки опеньків містять велику кількість клітковини, яка необхідна для правильного травлення. Ці гриби містять фламулін, який протидіє появі такого онкологічного захворювання, як саркома.
— принесені додому опеньки необхідно відразу переробляти, так як вони швидко темніють. Чисті і висушені опеньки можна зберігати в морозильній камері протягом одного року.
— опеньки солятся протягом 20 днів.
— найбільш підходять для засолювання опеньків дрібні молоді гриби.
— готові солоні гриби подають, перемішавши з рослинним маслом і різаним півкільцями цибулею, в якості закуски.
— якщо під час засолювання опеньки світлішають, нічого не треба робити, це нормально.
— для того, щоб перестрахуватися від отруєння, можна проварити гриби в одній воді 10 хвилин, потім змінити воду і доварювати гриби в ній.
—
коли сезон опеньків?
Сезон опеньків починається зазвичай в середині серпня, самий сезон в сенятбре, закінчується — до середини жовтня або в кінці жовтня, якщо жовтень видався теплим і дощовим. У 2020 році сезон опеньків ранній у зв'язку з вологим кліматом — перші опеньки з'явилися вже в кінці травня. В інший час (виключаючи засніжений зимовий період) опеньки ростуть, але в незначній кількості.
— опеньки перед варінням обов'язково потрібно чистити , зчищаючи землю, темні і пошкоджені місця.
— калорійність варених опеньків — 17 ккал на 100 грам.
— опеньки містять вітаміни C (імунітет), E (здоров'я клітинних мембран), нікотинова кислота (норма окислювально-відновних процесів), групи В (здоров'я тканин, вироблення енергії).
що приготувати з вареними опеньками
1. Як варити суп з опеньками
продукти для супу з опеньків
Півкіло опеньків, 1 голова ріпчастої цибулі, 1
морквина
, 4 середніх картоплини, сметана і сіль за смаком.
вартість
в сезон: 75 грн. (в середньому в Києві на вересень 2020 р).
Рецепт супу з опеньків
Зварити опеньки у великій кількості підсоленої води, нашаткувати цибулю, натерти моркву на крупній тертці. Цибулю і моркву обсмажити, почистити і порізати кубиками картоплю. Все викласти в бульйон з вареними опеньками, додати сіль і спеції за смаком. Варити до готовності картоплі (
15
—
20
хвилин).
2. Салат з вареними опеньками
продукти для салату
Свіжі опеньки — 250 грам
Картопля — 250 грам
Помідори — 2 великих або 3 середніх
Рослинна (соняшникова або оливкова) олія — 3 столові ложки
Куряче яйце — 1 штука
Петрушка і кріп — по 10 грам
Перець і сіль — за смаком
приготування салату з вареними опеньками
1. Опеньки почистити, помити, порізати і зварити.
2. Картоплю зварити в мундирі, яйце зварити.
3. Очистити картоплю і яйце, нарізати скибочками.
4. Помідори порізати невеликими напівдольками.
5. Змішати продукти в салатниці, посолити і поперчити, заправити олією.
6. Порубати зелень, посипати нею салат.
Подавати із задоволенням!
Пара рад по варінні опеньків
опеньки почорніли при варінні, що це значить?
як визначити помилкові опеньки при варінні?
скільки солі сипати при варінні опеньків?
чому опеньки жовтіють при варінні, що це означає?
який запах у опеньків?
якщо зварити помилковий опеньок, що буде?
як зберегти колір опеньків?
у скільки разів уварюються опеньки?
замочувати чи опеньки?
чи треба варити опеньки перед смаженням?
як перевірити опеньки на їстівність?
як чистити опеньки?
чи можна смажити опеньки без варіння?
що робити з опеньками після варіння?
якщо банку з опеньками здулася, що робити?
якщо опеньки заграли, як їх врятувати?
якщо опеньки запліснявіли, вони зіпсувалися?
якщо посинів часник в банку з опеньками, що це значить?
як зробити, щоб опеньки були без цвілі?
як збирати опеньки взимку
в якому місяці починаються опеньки?
за скільки виростають опеньки?
скільки оцту наливати в Опеньки?
скільки вимочувати опеньки?
що можна приготувати з опеньків на зиму?
чим небезпечні опеньки?
чим корисні опеньки для людини?
скільки маринуються опеньки?
скільки коштує банку опеньків?
де багато опеньків в Московській області?
що можна зробити з ніжок опеньків?
чому опеньки не червиві?
що приготувати з відварених опеньків?
скільки важить відро опеньків?
скільки варити маленькі опеньки?
які опеньки краще, літні або осінні?
Де купити гриби опеньки?
жучки в опеньках що робити?
що можна приготувати з переросли опеньків?
що приготувати з ікри опеньків?
чи можна консервувати літні опеньки?
навіщо видаляти плівку у опеньків?