Суп з акулячих плавників
продукти
акулячі плавники — 2 штуки (сушені)
філе курки — 500 грам
Креветки королівські
— 500 грам
Китайські сухі гриби шиітаке — 20 грам
корінь імбиру — 300 грам
Лук — 2 голови
оцет рисовий — 2 столові ложки
кунжутне масло — 2 столові ложки
соєвий соус — 2 столові ложки
кукурудзяний крохмаль — 2 столові ложки
курячий бульйон — 2 літри
Як варити суп з акулячих плавників
1. Сушені акулячі плавники викласти в миску, залити водою і залишити на 12 годин.
2. На наступний день злити воду, промити акулячі плавники і знову замочити у воді на 4 години.
3. Плавники промити, викласти в каструлю.
4. 140 грам кореня імбиру почистити і помістити до плавників.
5. У каструлю влити воду, поставити на плиту і варити 3 години.
6. Потім бульйон процідити, видаливши імбир. Акулячі плавники викласти в миску і дати охолонути.
7. Остиглий продукт очистити від шкірки і м'яса. Вони не будуть потрібні, залишити тільки хрящики.
8. 1 головку цибулі очистити, не різати.
9. Хрящики з акулячих плавників помістити в каструлю, додати подрібнений імбир і цибулину.
10. Залити бульйоном, поставити на вогонь і варити 5 годин.
11. Бульйон процідити, хрящики окремо викласти, попередньо промивши їх водою.
12. У теплій воді на 30 хвилин замочити сухі гриби, а потім віджати їх.
13. Креветки промити, очистити і видалити в них кишку.
14. Філе курки помити і порізати соломкою.
15. Частину, що залишилася цибулину очистити, дрібно порізати.
16. 10 грам імбиру очистити, дрібно порізати.
17. В окрему каструлю влити кунжутне масло, розігріти його і додати цибулю, імбир, гриби, рисовий оцет. Смажити 5 хвилин. 18. У каструлю влити 1 літр курячого бульйону, додати хрящики і варити ще 15 хвилин.
19. Влити решті курячий бульйон, соєвий соус, додати філе курки, кукурудзяний крохмаль і варити 5 хвилин.
20. У каструлю всипати креветки і варити ще 2 хвилини.
21. Прибрати ємність з супом з вогню, дати настоятися 10 хвилин і подати до столу.
Фкуснофакти
— Суп з акулячих плавників — традиційне китайське блюдо. Подавали страву за спеціальними випадками: в день весілля або офіційного прийому. Якщо приводити аналогічне за значимістю блюдо слов'янської кухні, добре підійде в цій якості справжня чорна ікра.
— Суп з акулячих плавників в усі часи вважався символом престижу, багатства. Подається у вишуканих, дорогих ресторанах.
— екологи стурбовані популярністю супу, так як для його приготування потрібно виловити багато акул, щоб отримати плавники. Полювання на них може призвести до екологічного дисбалансу.
— Суп з акулячих плавників дорого обійдеться. Порція супу з акулячих плавників в ресторанах Києва обійдеться в 2-3 тис. грн. у ресторанах багато підробок, так, варять бульйон з додаванням акулячих плавників, а основний інгредієнт супу — креветки або краби.
— на смак суп з акулячих плавників дуже жирний, консистенція супу драглиста, акулячі плавники в силу довгої варіння в ньому мають шовковисту консистенцію.
— до теперішнього часу в Україні можна купити напівфабрикат супу з акулячих плавників. Варити суп прямо в пакеті потрібно в каструлі 5 хвилин, в мікрохвильовці — 3 хвилини на потужності 800 Вт.