Як варити косулю
1. Козулю промити, зрізати плівки і нарізати шматками потрібного розміру, викласти в емальовану або глиняну каструлю.
2. Залити козулю водою, приблизно визначивши обсяг води.
3. На кожен літр води влити по 2 столових ложки оцту 9%.
4. Залишити косулю в розчині вимочувати протягом 3 годин.
5. При необхідності розрізати м'ясо козулі на порційні шматки і викласти в каструлю.
6. Варити козулю 1 годину, на бульйон від 1,5 до 2 годин.
Фкуснофакти
— не рекомендується дрібно нарізати косулю, тому що при варінні м'ясо козулі розварюється на волокна.
— перед варінням м'ясо козулі вимочують , щоб позбавити від специфічного запаху і присмаку. Якщо м'ясо сильно пахне, можна витримувати його в маринаді з оцту до 2 днів. Однак якщо хочеться підкреслити мисливський дух, то можна варити м'ясо козулі без попереднього маринування. Тоді процес варіння займе на півгодини-годину більше.
— замість оцтової суміші, в якості маринаду для м'яса козулі використовують розсіл квашеної капусти, сироватку, огірковий розсіл.
— калорійність козулі — 138 ккал/100 грам.
Як смачно варити косулю
продукти
Косуля — 1 кілограм
морква — 1 велика
ріпчаста цибуля — 1 голова
часник — 5 зубців
яблука кислих сортів — 3 штуки
соняшникова олія — 3 столових ложки
Вода для варіння козулі — 1 стакан
оцет 9% — 1 столова ложка
Вода для маринування козулі — 1,5 склянки
чорний мелений перець — 1 чайна ложка
сіль — 1 столова ложка
як смачно зробити косулю
1. Вимити і нарізати кубиками 3х3 сантиметри м'ясо, вимочити в суміші 1 столової ложки 9% оцту і 1,5 склянки води; залишити на 3 години.
2. Ріпчасту цибулю очистити від лушпиння дрібно нарубати, моркву очистити і нарубати брусочками довжиною 5-6 сантиметри, товщиною 0,5 сантиметра.
3. У розігрітий казан або товстостінну каструлю влити 3 столових ложки рослинної олії.
4. Викласти в каструлю рубану цибулю і смажити 5 хвилин при регулярному помішуванні на середньому вогні.
5. Додати до цибулі м'ясо козулі, смажити на середньому вогні 20 хвилин при регулярному перемішуванні.
6. Додати до косулі моркву, влити 1 склянку води і варити під кришкою на тихому вогні ще 20 хвилин.
7. Яблука очистити від насіннєвих коробочок і плодоніжки, очистити від шкірки.
8. Нарізати яблука тонкими часточками, викласти в каструлю з козулею.
9. Варити козулю ще 20 хвилин.
10. Часник очистити, обрізати і додати до косулі; всипати сіль і перець.
11. Варити козулю ще 10 хвилин.