Чорба по-молдавськи
продукти
на каструлю 5 літрів
м'ясо яловичина — 500 грам
Квас домашній (можна замінити покупним) — 0,5 літра
помідори — 2 штуки
морква — 1 штука
цибулина — 1 штука
рослина петрушки (зелень і корінь) — 10 грам
Зелень і корінь селери — 10 грам
кріп — 1 столова ложка
цибуля-порей — 1 штука
Зелень любисток — 0,5 стебла або 1 столова ложка сухого
часник, червоний перець — трохи, за смаком
Квасоля — 1 склянка
картопля — 1-2 штуки
Капуста — 1/8 качана капусти
як варити чорбу класичну
1. Вимити м'ясо, викласти в каструлю і варити 1,5 години під кришкою, знімаючи піну.
2. Бульйон процідити через сито і повернути в каструлю; м'ясо нарізати.
3.
Квасоля вимочити у воді
, викласти в бульйон і варити 10 хвилин.
4. Вимити, очистити і тонко нарізати соломкою вимиті картоплю, коріння селери і петрушки, моркву, капусту і цибулю.
5. Викласти овочі в бульйон до квасолі, варити 15 хвилин.
6. Помити, обсушити і порізати коріння і зелень.
7. Окремо закип'ятити квас.
8. Коли овочі зваряться, додати квас, зелень, сіль, перець і прокип'ятити протягом 5 хвилин.
9. Спробувати суп, якщо він прісний і недостатньо кислий, додати сік лимона або лайма (або можна замінити лимонною кислотою).
10. Вимкнути вогонь, накрити готову чорбу кришкою і настояти 10-15 хвилин.
Чорба з телятиною і грибами
продукти
на каструлю 5 літрів
Телятина або яловичина — 400 грам
морква — 1 середнього розміру
цибулина — 2 середніх голови
корінь петрушки або селери — 1/2 штуки (можна замінити сушеної приправою 0,5 чайної ложки)
сушені гриби — 50 грам
борошно — 150 грам
яйце — 1 штука
Зелень петрушки і чебрецю — за смаком
Квас — 0,4 літра
сіль і перець — за смаком
як варити чорбу з телятиною і грибами
1. Телятину (яловичину) розморозити, якщо заморожена, вимити й обсушити.
2. Нарізати м'ясо в один-два сантиметри, шматочками або кубиками.
3. У каструлю налити 3 літри води, викласти м'ясо і варити його 1 годину під кришкою, знімаючи піну.
4. Гриби залити 1 склянкою води, накрити і залишити на 1 годину.
5. Коли м'ясо звариться, бульйон процідити; м'ясо з бульйоном повернути в каструлю.
6. Гриби нарізати, викласти в бульйон і варити 20 хвилин.
7. Вимити овочі; натерти крупно моркву, нашаткувати цибулю і нарізати зелень.
8. Овочі укласти в розігріту сковороду, политу рослинним маслом, і обсмажувати 10 хвилин, потім додати їх до грибів.
9. Квас влити в каструльку і довести до кипіння на середньому вогні.
закип'ятити і вилити в каструлю з грибами.
10. Додати в каструлю обсмажені овочі і варити ще 5 хвилин.
11. Зробивши
локшину
з борошна і яєць (збити яйце, додати до нього борошно, замісити тісто, розкачати і розрізати на товстеньку локшину) і окремо зварити її (також можна використовувати локшину з магазину) і злити воду через друшляк.
12. Додати в чорбу варену локшину.
Фкуснофакти
— Чорба відрізняється від своїх співзвучних побратимів (шурпа, щорба, шорпа та ін.) тим, що обов'язково містить квас , зазвичай домашнього виробництва з пшеничних висівок. На дві частини води завжди треба брати одну частину квасу, незалежно від того за яким рецептом готується чорба.
— Чорбу можна готувати з яловичиною або телятиною, з курки або курячих потрухів, з м'яса молодого баранчика.
— Петрушка, цибуля, морква, помідори, цибуля-порей, кріп і любисток або естрагон — ці продукти є обов'язковими компонентами чорби. Інгредієнти, які можна змінювати це: квасоля, картопля, капуста, солодкий перець. Картопля, в деяких рецептах, замінюється рисом.
— загальні етапи варіння чорби такі: в м'ясний бульйон покласти тонко нарізані основні овочі і квасоля, через 10-15 хвилин додати інші овочі, а після їх готовності влити прокип'ячений заздалегідь квас. Заправити соком лимона, поперчити, посолити, проварити 5 хвилин. Після чого накрити каструлю і настояти 10-15 хвилин.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!