Чорба по-молдавськи
  продукти
  на каструлю 5 літрів
 м'ясо яловичина — 500 грам
 Квас домашній (можна замінити покупним) — 0,5 літра
 помідори — 2 штуки
 морква — 1 штука
 цибулина — 1 штука
 рослина петрушки (зелень і корінь) — 10 грам
 Зелень і корінь селери — 10 грам
 кріп — 1 столова ложка
 цибуля-порей — 1 штука
 Зелень любисток — 0,5 стебла або 1 столова ложка сухого
 часник, червоний перець — трохи, за смаком
 Квасоля — 1 склянка
 картопля — 1-2 штуки
 Капуста — 1/8 качана капусти 
  як варити чорбу класичну
  1. Вимити м'ясо, викласти в каструлю і варити 1,5 години під кришкою, знімаючи піну.
  2. Бульйон процідити через сито і повернути в каструлю; м'ясо нарізати.
  3. 
 Квасоля вимочити у воді
 , викласти в бульйон і варити 10 хвилин.
  4. Вимити, очистити і тонко нарізати соломкою вимиті картоплю, коріння селери і петрушки, моркву, капусту і цибулю.
  5. Викласти овочі в бульйон до квасолі, варити 15 хвилин.
  6. Помити, обсушити і порізати коріння і зелень.
  7. Окремо закип'ятити квас.
  8. Коли овочі зваряться, додати квас, зелень, сіль, перець і прокип'ятити протягом 5 хвилин.
  9. Спробувати суп, якщо він прісний і недостатньо кислий, додати сік лимона або лайма (або можна замінити лимонною кислотою). 
  10. Вимкнути вогонь, накрити готову чорбу кришкою і настояти 10-15 хвилин.
Чорба з телятиною і грибами
  продукти
  на каструлю 5 літрів
 Телятина або яловичина — 400 грам
 морква — 1 середнього розміру
 цибулина — 2 середніх голови
 корінь петрушки або селери — 1/2 штуки (можна замінити сушеної приправою 0,5 чайної ложки)
 сушені гриби — 50 грам
 борошно — 150 грам
 яйце — 1 штука
 Зелень петрушки і чебрецю — за смаком
 Квас — 0,4 літра
 сіль і перець — за смаком
  як варити чорбу з телятиною і грибами
  1. Телятину (яловичину) розморозити, якщо заморожена, вимити й обсушити.
  2. Нарізати м'ясо в один-два сантиметри, шматочками або кубиками.
  3. У каструлю налити 3 літри води, викласти м'ясо і варити його 1 годину під кришкою, знімаючи піну.
  4. Гриби залити 1 склянкою води, накрити і залишити на 1 годину.
  5. Коли м'ясо звариться, бульйон процідити; м'ясо з бульйоном повернути в каструлю.
  6. Гриби нарізати, викласти в бульйон і варити 20 хвилин.
  7. Вимити овочі; натерти крупно моркву, нашаткувати цибулю і нарізати зелень. 
  8. Овочі укласти в розігріту сковороду, политу рослинним маслом, і обсмажувати 10 хвилин, потім додати їх до грибів. 
  9. Квас влити в каструльку і довести до кипіння на середньому вогні.
 закип'ятити і вилити в каструлю з грибами. 
  10. Додати в каструлю обсмажені овочі і варити ще 5 хвилин.
  11. Зробивши 
 локшину
 з борошна і яєць (збити яйце, додати до нього борошно, замісити тісто, розкачати і розрізати на товстеньку локшину) і окремо зварити її (також можна використовувати локшину з магазину) і злити воду через друшляк.
  12. Додати в чорбу варену локшину. 
Фкуснофакти
— Чорба відрізняється від своїх співзвучних побратимів (шурпа, щорба, шорпа та ін.) тим, що обов'язково містить квас , зазвичай домашнього виробництва з пшеничних висівок. На дві частини води завжди треба брати одну частину квасу, незалежно від того за яким рецептом готується чорба.
— Чорбу можна готувати з яловичиною або телятиною, з курки або курячих потрухів, з м'яса молодого баранчика.
— Петрушка, цибуля, морква, помідори, цибуля-порей, кріп і любисток або естрагон — ці продукти є обов'язковими компонентами чорби. Інгредієнти, які можна змінювати це: квасоля, картопля, капуста, солодкий перець. Картопля, в деяких рецептах, замінюється рисом.
— загальні етапи варіння чорби такі: в м'ясний бульйон покласти тонко нарізані основні овочі і квасоля, через 10-15 хвилин додати інші овочі, а після їх готовності влити прокип'ячений заздалегідь квас. Заправити соком лимона, поперчити, посолити, проварити 5 хвилин. Після чого накрити каструлю і настояти 10-15 хвилин.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!


 
 
 
                     
                     
                     
                     
                    