Як варити лобіо
продукти
червона квасоля — 1 склянка
ріпчаста цибуля — 1 штука
помідори — 4 штуки
часник — 2 зубці
червоний гострий перець — 1 штука
волоські горіхи (ядра) — половина склянки
сіль — 1 чайна ложка
хмелі-сунелі — 1 чайна ложка
Зелень (кріп, кінза, петрушка, базилік) — по 5 гілочок
рослинна олія — 3 столові ложки
Вода — 5 склянок
Як варити лобіо
1. У друшляк всипати 1 стакан сухої квасолі і промити під струменем води.
2. Перекласти квасолю в глибоку миску, залити 2 склянками холодної води, залишити на 8 годин.
3. Нарізати півкільцями 1 очищену цибулину.
4. Часник дрібно нарізати.
5. Нарізати невеликими шматочками 4 помідори.
6. Нарізати по 5 гілочок зелені кінзи, кропу, петрушки, базиліка.
7. Розрізати навпіл 1 стручок пекучого червоного перцю, видалити насіння і дрібно нарізати.
8. Порубати ножем (не дуже дрібно) половину склянки волоських горіхів.
9. З замоченою квасолі злити не вбралася рідина, квасоля промити.
10. У каструлю викласти квасолю, налити 3 склянки води і поставити на середній вогонь.
11. Коли вміст каструлі закипить, зменшити вогонь до маленького, зняти піну і варити близько 1 години. Квасоля повинна стати м'якою, але зберегти форму.
12. Злити з готової квасолі воду в окремий посуд.
13. У сковорідку налити 3 столові ложки рослинної олії і поставити на середній вогонь.
14. Додати в сковорідку цибулю, смажити 3 хвилини.
15. Додати помідори і червоний пекучий перець, смажити 3 хвилини.
16. Додати волоські горіхи, половину нарізаної зелені, 1 чайну ложку солі, 1 чайну ложку хмелі-сунелі.
17. У каструлю з квасолею викласти вміст сковорідки, все перемішати і додати трохи води, в якій варилася квасоля. Консистенцію лобіо можна порівняти з густою сметаною.
18. Поставити каструлю на середній вогонь і варити 7 хвилин. За 1 хвилину до готовності додати в каструлю часник.
подавати лобіо, посипавши залишилася зеленню. На другий день це блюдо стає ще смачніше.
Фкуснофакти
лобіо — блюдо грузинської кухні. Прискорений варіант страви готується з консервованої квасолі, її потрібно 2 банки.
характерний смак лобіо надає кінза, її кількість можна подвоїти. Чим більше зелені, тим блюдо смачніше.
Ядра волоських горіхів можна попередньо підсушити — це додасть лобіо більш ніжний, вишуканий смак.
помідори можна замінити томатною пастою.
калорійність лобіо близько 280 ккал/ 100 грам.
середня вартість продуктів для лобіо (на Червень 2020 року в Києві) — 135 грн.
зберігати лобіо 72 години в холодильнику.