⏰ як варити синці - скільки варити перед смаженням і до готовності?

Скільки варити синці?

10:00
синці варити 10 хвилин, злити воду і варити ще 20 хвилин у свіжій воді.

Як варити синці

знадобляться — гриби синці, вода, сіль

1. Гриби почистити від лісового сміття, землі, зрізати нижній землистий край ніжки, промити в прохолодній воді.
2. Великі синці розрізати навпіл.
3. Покласти синці в каструлю, залити 2-3 літрами води, щоб вона повністю покривала гриби, помістити на середній вогонь, довести до закипання, варити 10 хвилин.
4. Злити з каструлі з грибами воду, влити свіжу прохолодну воду, дочекатися закипання і варити ще 20 хвилин.

Як варити суп з синцями

продукти
Гриб синяк (можна сушені — 25 грам) — 4-5 штук
картопля — 5 дрібних бульб
ріпчаста цибуля — 2 голови
рослинна олія — 50 мілілітрів
чорнослив без кісточок — 50 грам
пшеничне борошно — столова ложка без гірки
родзинки без кісточок — 80 грам
Петрушка — пучок
сіль — пів чайної ложки

як варити грибний суп з чорносливом і родзинками
1. Свіжі синці почистити від сміття, землі, зрізати нижню частину ніжки, сушені — замочити в прохолодній воді на 30-60 хвилин.
2. Налити в каструлю 2 літри води, покласти синці, помістити на середній вогонь, після закипання варити 10 хвилин.
3. Злити воду з каструлі з грибами, влити свіжу прохолодну воду, після закипання варити ще 20 хвилин.
4. Зварені гриби перекинути на друшляк, остудити, грибний бульйон не виливати.
5. Нарізати гриби кубиками товщиною 1 сантиметр.
6. Цибулю почистити, нашаткувати соломкою товщиною 5 міліметрів.
7. Картоплю почистити, нарізати кубиками товщиною 2 сантиметри.
8. Чорнослив і родзинки промити, чорнослив розрізати навпіл, залити сухофрукти окропом на 10 хвилин.
9. Налити в сковорідку рослинне масло, нагрівати на середньому вогні 5 хвилин.
10. Смажити цибулю 5 хвилин, додати борошно, обсмажувати ще кілька хвилин.
11. Влити в сковорідку з цибулею дві столові ложки грибного бульйону, потримати на вогні 5 хвилин, прибрати з конфорки.
12. Грибний бульйон налити в каструлю, довести до закипання на середньому вогні.
13. Покласти в каструлю з киплячим бульйоном сухофрукти, картопля, варити 15 хвилин.
14. Додати в суп синці, обсмажену цибулю з соусом, сіль, довести до закипання, прибрати з конфорки, дати настоятися 10 хвилин.
15. Зелень вимити, подрібнити, посипати на розлитий по тарілках суп.

Фкуснофакти

— Синяк або Гіропорус синіючий — вид трубчастих шапинкових грибів. Має жовтувато або сірувато-коричневу капелюшок діаметром від 5 до 15 сантиметрів, яка при натисканні синіє. У молодому віці капелюшок опукла, з віком стає плоскою. М'якоть гриба біла або кремова, в місці зрізу теж стає васильково-синього кольору, на відміну від інших синіючих грибів, які на зламі набувають темно-синій колір. Ніжка синяка біля основи потовщена, довжина 5-10 сантиметрів, товщина — 1,5-3 сантиметри, за кольором схожа на капелюшок. Трубчастий шар капелюшка білий, при натисканні теж синіє.

— простонародне Назва — синяк, гриб отримав через синіючої ніжки і капелюшки при натисканні і на місці зрізу.

— Синяк зростає у змішаних і листяних лісах, частіше під березами, вступаючи з ними в симбіоз. Також синця можна знайти під дубами і каштанами. Зазвичай синяк росте на піщаному грунті.

Сезон збору синців — липень-вересень.

— Синяк рідко зустрічається на території України і навіть включений в Червону книгу .

якісний молодий синяк не має специфічного різкого запаху і має приємний горіховим смаком. На відміну від гіропоруса каштанового не гірчить, тому вважається більш цінним грибом. Синяк можна варити, сушити, готувати з нього соуси.

зберігати гриби синці в сирому вигляді можна не більше 2 днів у відділенні для овочів, в відварному — 2-3 дня в відварі.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?