Як варити свіжий зелений арахіс
1. Почистити арахіс в шкаралупі від землі, що залишилася, листя, бур'янів, ретельно вимити, не знімати шкаралупу.
2. Покласти Арахіс у велику каструлю, зверху затиснути його тарілкою, залити холодною водою так, щоб вона покривала арахіс на 5 сантиметрів, вийняти тарілку.
3. Покласти в каструлю з арахісом сіль — чверть склянки на 10 кілограмів арахісу, спеції за смаком: паприка, часник, перець чилі.
4. Помістити каструлю з арахісом на великий вогонь, закрити кришкою, дочекатися кипіння.
5. Зменшити вогонь до середнього, варити з відкритою кришкою 2 години.
6. Кожні 15 хвилин перевіряти, щоб вода не википала, при википанні долити гарячої води.
7. Через 1,5 години варіння вийняти шумівкою жменю арахісу і перевірити готовність — шкаралупа повинна легко зчищатися, а арахіс стати ніжним і м'яким.
8. При необхідності покласти за смаком ще сіль, продовжити варити 30 хвилин.
9. Злити воду з каструлі з готовим арахісом, арахіс перекласти в блюдо.
щоб ретельно почистити арахіс від залишків землі і сміття, можна використовувати садовий шланг і розпилювач. Покласти Арахіс у велику ємність, залити водою, щоб вона цілком покривала горіхи, промити їх під сильним напором води — все сміття і земля спливуть на поверхню.
Фкуснофакти
— варений арахіс — спосіб заготівлі свіжого, ще не висушеного арахісу. Блюдо поширене в сільських територіях Південного Сходу США, де арахіс вирощують на великих і на невеликих приватних плантаціях. Варений арахіс також можна зустріти в Нігерії, Індії, В'єтнамі, на Філіппінах, в Китаї, Індонезії, Австралії.
— у російських магазинах можна купити два типи арахісу, який підходить для варіння. Перший — свіжий зелений арахіс. Він продається в період дозрівання — з початку літа до пізньої осені. Другий — звичайний не смажений арахіс. Його можна купити цілий рік. Але такий арахіс зневоднений, тому перед варінням потрібно вимочувати у воді добу.
— варений арахіс необхідно зберігати у воді в холодильнику не більше 2 — максимум 3 днів. Сухий арахіс зберігається 1-2 роки.
— Перед варінням разом з сіллю в каструлю з арахісом можна додати спеції: свіжий або сухий часник додадуть арахісу аромат, паприка і порошок чилі — гостроту.
— варений арахіс можна подавати очищеним або в шкаралупі. Він смачний теплим і остиглим. Залишки арахісу в шкаралупі можна перекласти в пакетики і заморозити. Перед подачею замороженого арахісу, розморозити його в мікрохвильовій печі.
— в якості наживки для риболовлі можна використовувати смажений арахіс — його аромат приваблює рибу, особливо коропів. Горіхи потрібно розколоти на невеликі шматочки і насадити на волосяну оснастку.