скільки варити селеру?
Соус із стебел селери
продукти
Томат — 2 кілограми
Стебла селери — 200 грам
Морква — 200 грам
Цибуля — 320 грам
Часник — 7 зубчиків
Сіль — 2 столових ложки
Цукор — 1 столова ложка
Мелений чорний перець — 1 чайна ложка
Солодка паприка — 1 столова ложка
Базилік — 1 пучок
Рослинна олія — 250 мілілітрів
Як зварити томатну пасту з селерою
1. Промити 2 кілограми помідорів, зняти шкірку і нарізати кубиками.
2. Промити і очистити від шкірки 200 грам моркви і 220 грам цибулі. Моркву нарізати кружечками, а цибулю кубиками.
3. Промити і порізати кубиками 200 грам стебел селери. Очистити і подрібнити 5 зубчиків часнику.
4. Овочі скласти в казан, залити склянкою рослинного масла, всипати столову ложку солі, чайну ложку перцю і акуратно перемішати.
5. Поставити казан на сильний вогонь і варити 10 хвилин, постійно розминаючи томати і помішуючи овочі дерев'яною лопаткою.
6. Після закінчення часу зменшити газ до середнього, накрити казан кришкою і варити ще 50 хвилин, Час від часу помішуючи овочеву суміш.
7. Очистити і подрібнити 100 грам цибулі і 2 зубчики часнику.
8. Влити в товстостінну каструлю 3 столових ложки рослинної олії і обсмажити цибулю з часником до рум'яного відтінку. Додати по столовій ложці солі, цукру, солодкої паприки, порубаний пучок базиліка і потомить все ще хвилину.
9. Викласти ароматну приправу в казан до овочів і варити на тихому вогні півгодини.
10. Готову суміш остудити, перекласти в блендер і збити.
11. Соус перекласти в стерилізовану 1,5 літрову банку і прибрати в холодильник.
Фкуснофакты
— при виборі селери слід звернути увагу на колір і структуру зеленої маси. У свіжого селери стебла світло-зеленого відтінку, з блиском. Стебла більш темного кольору грубіше на смак, проте в них міститься більше вітаміну А.особливо обачними варто бути з жовтуватим і млявим на вигляд селерою з прожилками темного кольору. Від такого рослини краще відмовитися, оскільки в ньому вже почався процес загнивання.
— стебла селери багаті вітаміном А (Здоровий Зір і імунітет), Вітамін B (робота нервової системи і енергетичний обмін на клітинному рівні), калієм (робота мозку і корекція алергічних реакцій), цинком (оновлення клітин шкіри). Сік свіжого селери має загальнозміцнюючу дію на організм.
— селера часто використовують в різних дієтах. При регулярному вживанні в їжу ця рослина допомагає скинути зайву вагу, зберігаючи життєвий тонус організму. Особливо корисно дотримуватися селерової дієти людям із захворюваннями щитовидної залози, які страждають високим артеріальним тиском, алергією, простудними захворюваннями, і в цілому для підвищення імунної системи організму.
— селера — низькокалорійне рослина. У 100 грамах стебел міститься всього 13 кілокалорій.
— у вересні-жовтні селера дуже дешевий через сезон, можна купити його побільше і зробити заготовку маринованого селери .