Як варити вовнянки
знадобляться — вовнянки, вода, сіль
1. Розкласти гриби на рівній поверхні, щоб вони не почали псуватися в кошику від тісноти.
2. Перебрати вовнянки, з кожного прибравши лісове сміття і хвою, видаливши залишки корінців.
3. Залити вовнянки холодною водою так, щоб води покрила їх.
4. Накрити каструлю з вовнянками і прибрати гриби в холодильник на 2 дні, кожен день (або 2 рази на день) змінюючи воду на свіжу.
5. Гриби пропустити через друшляк і викласти в каструлю.
6. Залити гриби свіжою водою — так, щоб вода покрила гриби.
7. Поставити каструлю з волнушками на сильний вогонь, дочекатися закипання і зменшити вогонь.
8. Посолити гриби — на кожен літр води 1 чайна ложка солі.
9. Прикрити каструлю кришкою і варити вовнянки 20 хвилин при слабкому бурлінні води.
10. Варені вовнянки викласти в друшляк і використовувати за призначенням.
Фкуснофакти
— вовнянки — пластинчасті гриби, а тому вони особливо тендітні і ніжні. Вовнянка необхідно обробити відразу після збору і зробити це слід дуже акуратно.
— вовнянки гірчать через молочний сік — і щоб вони не гірчили в готовій страві, їх замочують у воді.
— вовнянки використовують для засолювання або маринування. В силу жорсткої структури грибів, їх не використовують як гарнір, а також інгредієнта для приготування салатів і супів.
— вовнянки ростуть серед беріз і в змішаних лісах, сезон волнушек з середини липня по середину вересня.
— вовнянки можна відрізнити по рожевому кольору капелюшки і колам, що відходить від центру капелюшки. Від цих хвиль і назва гриба — волнушка.
— калорійність вовнянки — 35 ккал/100 грам.
як маринувати вовнянки
що потрібно для маринування волнушек
на 1 кілограм волнушек
Вода — 1 стакан
вовнянки
цукор — 1 столова ложка
оцет 9% — півсклянки
Гвоздика — 3 бутона
перець горошком — 10 горошин
лавровий лист — 2 листа
Лук — 1 невелика голова
сіль — 1 столова ложка
як замаринувати вовнянки
1. Помити і почистити вовнянки.
2. Відварити гриби в підсоленій воді.
3. Поставити воду на вогонь, покласти цибулю, приправи, сіль і цукор.
4. Варити 15 хвилин.
5. Додати в маринад гриби і оцет.
6. Варити 15 хвилин.
7. Викласти гриби в банки за допомогою шумівки, залити маринадом і закатати в банки.
як солити вовнянки
продукти
вовнянки — 1 кілограм
сіль — 2 столові ложки на 1 кілограм волнушек
перець горошком — 10 горошин
Лаврушка — 2 листа
листя смородини — 2 листа
листя хрону — 2 листа
як засолити вовнянки
1. Вовнянки почистити, вимочити в підсоленій воді, зварити.
2. Злити воду.
3. Викласти вовнянки в миску шарами, пересипаючи сіллю і спеціями.
4. Поставити вовнянки під гніт 3-4 кілограми на 2 доби.
5. Викласти вовнянки в банку, накрити листям хрону і смородини, і залити соком від засолювання волнушек.
вовнянки солятся півтора місяці.
подають солоні вовнянки як закуску зі свіжою цибулею і кропом; використовують в засмажкою, супах і салатах.