⏰як варити кутю на молоці і воді, дітям і дорослим, в'язкі і розсипчасті. Рецепт і точні пропорції

Скільки варити кутю?

15:00
Кутю з рису варити 15 хвилин, потім настояти 10 хвилин.

пшеничну кутю варити 2 години.

ячмінну кутю варити 40 хвилин.

як варити кутю

продукти
Рис — півсклянки (100 грам)
родзинки — 80 грам
цукати — 50 грам
Мед (цукор) — 1 столова ложка
Вода — 1 стакан

Як готувати кутю
1. Ретельно промити 80 грам родзинок.
2. Висипати родзинки в невелику ємність, залити його окропом, закрити ємність кришкою і залишити родзинки розмокати 10 хвилин.
3. Нарізати 50 грам цукатів на невеликі кубики.
4. Висипати 100 грам рису в каструлю, залити його холодною водою, поставити на вогонь.
5. На середньому вогні довести рис до кипіння, після чого вогонь потрібно зробити менше і варити рис 15 хвилин.
6. Готовий рис повинен стати м'яким. Його потрібно змішати з цукатами, родзинками і медом.
7. Змішавши рис з наповнювачами, томити кутю ще 1,5 хвилини на вогні і вимкнути, потім настояти 10 хвилин.

подавати зварену кутю слід відразу після прочитання молитви на початку поминок. Вважається, що від куті не можна відмовлятися, кожен повинен взяти хоча б кілька (мінімум — 3) ложок.

традиції і правила варіння

— кутя — поминальна каша з рису і родзинок. Традиційно варять пшеницю, іноді замінюючи житом або ячменем, але в сучасності через простоту і швидкості варіння найбільшого поширення набув саме рис. Запивають кутю узваром. Традиція варити кутю на поминки пішла через асоціацію куті з символом воскресіння.

— кутю варять на поминки після похорону. На наступні поминальні дати кутю варити необов'язково.

— щоб правильно розрахувати кількість рису для варіння куті, рекомендується на 1 порцію взяти 50 грам сухого рису, 40 грам родзинок, щіпку маку і чайну ложку меду.

— на поминки, де буде багато людей, зручно варити кутю, яку можна розкладати прямо в руки — варити її з мінімальною кількістю меду.

—у « багату» кутю можна додати мак, сухофрукти, сушені ягоди, горіхи, мед.

— у минулому кутя (інша назва — коливо) — ритуальне блюдо православних християн.

— кутю приносять до церкви в пам'ять Господніх свят, в пам'ять покійних і в деякі дні Великого посту, так як зерна в складі куті символізують воскресіння, а мед — блаженство майбутнього життя.

— вартість продуктів для приготування куті в середньому в Києві на Червень 2020 року — від 60 грн.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?