Запах опеньків при варінні важко сплутати з іншим запахом. Якщо гриби росли природним способом в екологічно чистому районі далеко від траси, якщо вони молоденькі, то такі опеньки під час варіння будуть пахнути по-особливому смачно, незрівнянно з іншими грибами. В іншому випадку, крім запаху лаврового листа, запашного перцю та інших пряних приправ, які часто при варінні опеньків додають у воду, ви не відчуєте нічого «грибного». Деякі порівнюють цей запах з вином, інші з обліпихою, все приємні запахи в рамках норми і говорять про хороше місце збору грибів.
але все ж найголовніше, щоб під час варіння не було сторонніх специфічних запахів (кислоти, гіркоти і тим більше запаху аміаку), які вказують на погану якість грибів. Якщо запах різкий, пахне цвіллю або сирою землею — переконайтеся, що ви варите не помилкові опеньки!
вимоги до аромату заморожених грибів нижче — Китайські можуть віддавати кислинкою, але не сильно — інакше є ризик, що гриби переморажівалі кілька разів.