⏰ як варити юшку. Скільки варити юшку. Правила варіння юшки. З яких частин риби варити юшку. В якому посуді варити юшку.

Скільки варити юшку?

10:00

у домашніх умовах юшку варити 1 годину. На багатті юшку варити теж 1 годину.

Як варити юшку

продукти на каструлю 5 літрів
Річкова риба (йорж, ялець, окунь, язь, уклейка, краснопірка, карась, щука, судак, лосось, сьомга) — 1 кілограм
Куряче яйце — 1 штука
Лук — 1 велика голова
Морква — 1 штука
Лимон — половинка
Вода — 3 літри
Сіль і перець — за смаком

Як варити юшку
1. Дрібну рибу випатрати, добре промити черевце, від луски не чистити.
2. У каструлю налити 3 літри води, довести до кипіння.
3. Цибулю і моркву почистити і викласти в киплячу воду.
4. Варити овочі півгодини, потім видалити з відвару.
5. Посолити відвар і викласти рибу.
6. Варити рибу на юшку на слабкому вогні без кришки 15-30 хвилин в залежності від виду риби.
7. Процідити відвар через марлю або сито, і влити в нього білок курячого яйця, настояти 10 хвилин.
8. Велику рибу випатрати, почистити, добре промити і нарізати, додати в рибний бульйон і варити протягом півгодини під закритою кришкою.
9. Посолити і поперчити юшку, вичавити в неї лимонний сік.
10. Щільно закрити юшку кришкою (можна додатково вкрити юшку ковдрою) і залишити на 10 хвилин.

Фкуснофакти

історія юшки
— юшка — традиційне блюдо слов'янської кухні. До речі, раніше юшкою називали будь-який суп — від горохового до грибного. Тепер же юшка виведена в підвид супів, оскільки являє собою насичену рибну юшку з невеликою кількістю овочів.

Як варити юшку з голів?
— можна зробити юшку з голів риби — тоді варто класти їх в півтора рази більше звичайного, щоб вуха вийшла не менше наваристою, ніж класична. Щоб юшка з голів мала приємний смак без гіркуватості і аромат, риб'ячі голови необхідно ретельно промити і вирізати зябра.

чи чистити рибу для юшки?
— для юшки не чистять рибу від луски, яка привносить свій колорит у смакові властивості.

яку рибу взяти для юшки?
— відбирають рибу для юшки спеціально лише за смаком: на юшку можна відправити весь улов разом, а можна і тільки, наприклад, сиг. Якщо юшка вариться з червоної риби, тоді, як правило, використовують тільки 1 вид риби, щоб не змішувати різні смаки. Прозора« Біла вуха » виходить з окуня, йоржа, судака, миня і щуки. Бульйон темного кольору дають карась, короп і сазан. Юшка з риби лососевих порід має червоний відтінок. Юшку можна варити і з морської риби, найкраще з тріски, палтуса або морського окуня.

в якій каструлі варять юшку?
— посуд для юшки традиційно повинна бути чавунної, емальованому або з глини, щоб не було окислення. Придумали навіть спеціальний посуд для приготування юшки на багатті — ухохлебку.

смак бульйону юшки, що робить її настільки відмінним від смаку будь-якого бульйону рибного супу: злегка клейкий, трохи солодкуватий і терпкий. Юшка завжди — ситна, навариста, з щільним бульйоном. Саме тому в юшку додають багато риби і не додають багато овочів — насолоджуватися за рецептом юшки передбачено безпосередньо бульйоном і відвареної рибою.

що додати в юшку?
Картоплі в юшку кладуть трохи — на 3-літрову каструлю вистачить 3-4 штуки. При варінні юшки додають запашний перець, корінь петрушки, лавровий лист. Зелень петрушки, кропу, зелена цибуля і часник дрібно ріжуть і додають в самому кінці варіння. Якщо юшку варять на кілька днів, то зелень додають прямо в тарілки, щоб не зменшувати термін придатності юшки.
Якщо хочеться приготувати юшку, за смаком близьку домашньому супу, можна додати нарізану черемшу, різані помідори, вершкове масло, нарізану кислу Антонівку. Для того, щоб зробити юшку більш ситної, популярно додавати в неї пшоно , рис або перловку .

і ще дещо
Калорійність юшки становить близько 70 ккал/100 грам і залежить від жирності використовуваної риби.

юшку зберігати накритою кришкою в холодильнику не більше 3 днів.

вартість продуктів для варіння юшки на нашу рецептом — 135 грн. (в середньому в Києві на Червень 2020 р).

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?