навіщо варити шишки
— Шишки варять потім, щоб зійшла смола. Варять шишки в відрі, оскільки смола намертво в'їдається в посуд. Щоб мінімізувати смоляні залишки на стінках посуду, рекомендується накрити посуд листям лопуха — тоді смола шишок залишиться на листках.
— варити шишки рекомендується на повітрі, тому що при варінні шишки дуже сильно пахнуть.
Як варити шишки
1. Шишки викласти в ємність для варіння і залити водою так, щоб вона повністю покривала шишки.
2. Щоб шишки повністю занурилися в воду, необхідно використовувати гніт (наприклад, кришку трохи меншого розміру, ніж каструля).
3. Варити шишки 40 хвилин.
4. Перекласти шишки на друшляк і дати стекти воді 20 хвилин.
5. Остигнули шишки лущити, відбираючи горішки.