⏰ як варити щі з квашеної капусти. Скільки варити щі з квашеної капусти з м'ясом. Історія супу, що додати, як вибрати квашену капусту для варіння щей.

Як варити щі з квашеної капусти?

10:00

щі з квашеної капусти варити 2 години.

Як варити щі з квашеної капусти

Продукти
Яловичина — 500 грам
Квашена капуста — 300 грам
Картопля — 3 великих картоплини
Морква — 1 штука
Ріпчасту цибулю — 1 велика голова
Петрушка і зелена цибуля — на половину пучка
Сіль і перець — за смаком
Рослинна олія — 3 столові ложки
лавровий лист — пара листочків

Рецепт
1. Налити в 4-літрову каструлю 3 літри води і поставити каструлю на вогонь, викласти яловичину, посолити воду.
2. Варити м'ясо 1,5 години під кришкою на тихому вогні, знімаючи піну; вийняти з каструлі, порізати на шматочки і повернути в бульйон.
3. Почистити картоплю і порізати її кубиками стороною 1,5 сантиметра, викласти в бульйон.
4. Квашену капусту промити під холодною водою, віджати, і додати в бульйон.
5. Почистити цибулю і моркву, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на крупній тертці.
6. Розігріти сковорідку, налити рослинне масло, викласти цибулю і обсмажувати його, помішуючи, 7 хвилин на середньому вогні.
7. Додати до цибулі терту моркву і обсмажувати ще 7 хвилин.
8. Додати обсмажені цибулю і моркву викласти в бульйон.
9. У суп додати за смаком сіль і перець, додати лавровий лист, зняти каструлю з щами з вогню і накрити кришкою.
10. Настояти щі з квашеною капустою під кришкою 20 хвилин.
Щи з квашеної капусти з м'ясом готові!

подавати щі з квашеної капусти, додавши в кожну тарілку з супом ложку сметани.

квашена капуста для щей — варимо або тушкуємо?
За смаком, можна додати квашену капусту в суп і варити так, як в нашому рецепті, — або згасити її окремо від овочів. Гасити в останньому випадку квашену капусту 30 хвилин на тихому вогні без кришки з додаванням 5 ложок м'ясного бульйону з щей.

в щах з квашеної капусти — яловичину або свинину?
Яловичина використовується як найбільш підходяще в щах м'ясо, однак, якщо ви хочете приготувати жирні щі, можна використовувати свинину. У щах з квашеною капустою « економ» можна використовувати навіть тушонку.

як подавати щі з квашеною капустою
Щи з квашеною капустою подавати зі свіжим хлібом, часником, грінками. На хлібі смачно подавати аджику або кабачкову ікру.

— щі з квашеної капусти були відомі на Русі з 11 століття і починали їх готувати з осені, коли у господинь доходила до готовності перша квашена капуста. У зимовий час щі були одним з найпоширеніших видів перших страв на домашньому столі. Спочатку в щі не додавали картопля, а бульйон робили більш щільним завдяки борошні, яку додавали під час приготування засмажкою до щам.

— щоб приготувати щі з додаванням борошна до зажарки, на сковороді потрібно розтопити 1 столову ложку вершкового масла, масло посолити, додати 1 столову ложку борошна, швидко і ретельно змішати борошно з маслом і акуратно, щоб не утворилися грудочки, влити, 70-100 мілілітра м'ясного бульйону. Додати овочі і залишити гаситися на 10 хвилин.

— квашену капусту для щей можна перед опусканням в воду згасити в сотейнику. Для цього в сотейнику потрібно розігріти 2 столові ложки вершкового масла, додати капусту з 1-2 столовими ложками томатної пасти, посипати кмином і під закритою кришкою тушкувати 30 хвилин. Після цього капусту можна додавати в бульйон. Гасіння дозволить капусті придбати м'якість , а кмин і томатна паста поліпшать смак щей.

— якщо квашена капуста дуже кисла , її можна злегка промити під водою, віджати і додати в бульйон.

— якщо щі вийшли кислими, кислоту можна нейтралізувати додаванням соди і цукру. Для цього в теплій воді потрібно розвести кілька пучок соди і 0,5 чайної ложки цукру і акуратно додати до щам. Після цього потрібно дочекатися закипання щей і спробувати на смак. Пом'якшить кислоту і додавання в тарілку до щам 2-3 столових ложок сметани.

— до щам з квашеної капусти за смаком можна додавати дрібно нарізаний часник, і посипати їх свіжою зеленню.

— під час посту можна готувати щі з квашеної капусти з перловкою, бобами, рибними консервами або грибами.

— щі з квашеної капусти можуть зберігатися в холодильнику 4 дні в ємності під кришкою.

— калорійність щей з квашеної капусти — 37 ккал/100 грам.

як варити пісні щі з квашеною капустою

для того, щоб приготувати пісні щі з квашеної капусти, можна м'ясо замінити грибами .

оскільки пісні щі, як правило, варять в період Великого посту, наводимо рецепт пісних щей з квашеною капустою і сушеними грибами.

пісні щі з квашеної капусти
Квашена капуста — 500 грам
Сушені гриби — 50 грам
Ріпчасту цибулю — 1 голова
Морква — 1 штука
Борошно — столова ложка з гіркою
Картопля — 4 середніх картоплини
Сіль і перець — за смаком
Соняшникова олія — 4 столові ложки

як варити пісні щі з квашеної капусти з грибами
1. Сушені гриби замочити в холодній воді на 3 години, зварити в цій же воді протягом 30 хвилин з додаванням солі.
2. Процідити грибний бульйон в супову каструлю, гриби нарізати.
3. Квашену капусту промити під холодною водою і віджати. Сковорідку нагріти, налити рослинне масло, викласти капусту і тушкувати її на тихому вогні 30 хвилин, помішуючи.
4. Почистити і порізати картоплю, викласти її в бульйон.
5. Розігріти іншу сковорідку, налити олію, насипати борошно і обсмажити її 3 хвилини до ніжно-жовтого кольору, помішуючи.
6. Влити до борошна стакан грибного бульйону і добре перемішати, потім вилити борошняну суміш в щі.
7. Очистити цибулю і моркву, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на крупній тертці.
8. У каструлю з грибами викласти тушковану квашену капусту, довести до кипіння, додати борошняну суміш.
9. У сковорідці, де тушкувалася квашена капуста, обсмажити цибулю і моркву протягом 10 хвилин. Потім зажарку додати в щі, варити щі ще 5 хвилин, посолити і поперчити за смаком.

як варити пісні щі з квашеною капустою і грибами в мультиварці
1. Квашену капусту гасити на режимі « гасіння» півтори години з невеликим додаванням води, потім перекласти з мультиварки в миску.
2. Покласти в мультиварку нарізану картоплю, вимочені гриби, залити їх водою і варити їх 1 годину на режимі «гасіння», викласти в миску.
3. Почистити і порізати цибулю і моркву, обсмажувати 10 хвилин на режимі «Випічка» з додаванням рослинної олії.
4. Додати картоплю, капусту і, при необхідності, воду, посолити, додати перець і готувати на режимі «гасіння» 1 годину.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?