Як варити майтаке
знадобляться — майтаке, вода, сіль
1. Перед варінням майтаке перебрати, так як варити варто тільки молоді світлі гриби невеликих розмірів.
2. Ретельно почистити гриби, промити від землі і листочків під проточною струменем води, великі порізати.
3. Скласти майтаке в каструлю, залити водою, обсяг грибів повинен бути в два рази менше налитої води.
4. До закипання тримати помірний вогонь, потім зняти пінку і вогонь зменшити.
5. Посолити, покласти лавровий лист, горошини чорного і/або запашного перцю за смаком.
6. Варити майтаке слід 8 хвилин від моменту закипання.
7. Викласти майтаке в друшляк, дати стекти воді і використовувати варені гриби за призначенням.
Фкуснофакти
— Гриб майтаке відомий також під назвами танцюючий гриб, гриб-баран і грифола кучерява.
— поетична назва « майтаке» вказує на подібність гриба з пурхає метеликом (Травень – танець, таке – гриб), а прозаїчне гриб-баран – на схожість хвилястою структури з овечою шерстю.
— танцюючим гриб називається, оскільки за стародавнім звичаєм знайшов його зобов'язаний був танцювати — чи то від щастя (за гриб давали його вага сріблом), то чи для виконання ритуалу (щоб не порушити лікувальні властивості).
— зростає гриб з другої половини серпня до кінця вересня, не щорічно, зустрічається в листяних лісах, найчастіше у дубів.
— калорійність грибів майтаке — 30 ккал/100 грам.
— в їжу рекомендується збирати молоді гриби, світлі. Потемнілі також їстівні, але гірше за смаковими якостями.
— щоб збирати гриби майтаке грамотно, слід акуратно зрізати їх з дерева або землі гострим великим ножем – в цьому випадку грибниця не буде пошкоджена, і майтаке буде рости далі.
— свіжі майтаке зберігаються в холодильнику не більше двох діб, сушені – в герметично закривається баночці зі скла. Можна їх також заморожувати в морозилці.
— Один з найбільших грибів майтаке (гриб з 250 капелюшків з ніжками) знайшли в 2017 році в Пермському краї — його вага склала 2,5 кілограма.