скільки варити сік?
загальні правила варіння соків
1. Для того, щоб приготувати варений сік, необхідно помити і очистити плоди, нарізати шматочками.
2. Віджати сік з овочів, ягід, фруктів.
3. Процідити сік в каструлю для варіння соку.
4. Поставити каструлю з соком на вогонь, довести до кипіння, при цьому знімаючи шумівкою піну.
5. Кип'ятити сік до повної готовності.
6. Закатати сік в стерилізовані банки і прибрати на зберігання.
Фкуснофакты
— Соки можна використовувати для приготування сорбету, киселю, мусу або желе.
— якщо до соку додати мінеральну воду, можна отримати солодкий газований напій, який замінить магазинну газовану воду.
— Соки краще зберігати в темних прохолодних місцях, оскільки від спеки може роздутися кришка, а сік — зіпсуватися. Температура зберігання не повинна перевищувати 20 градусів Цельсія.
4. На зиму, як правило, закриваються концентровані соки, тому перед вживанням його слід розбавити теплою або холодною кип'яченою водою.
— можна закривати соки з фруктів, ягід і овочів, а також робити фруктово-ягідні або фруктово-овочеві соки.
— Соки потрібно закривати з стиглих непошкоджених фруктів і ягід, так як у м'яких і підгнилих плодів зруйнована клітинна структура і з цих плодів вийде менше соку.
— Відкритий сік можна зробити пряним і ароматним, Підігрів його на плиті з додаванням щіпки кориці, ванілі, кірок апельсина, лимона і мандарина.
— відкрита банка з соком повинна зберігатися в холодильнику 3-4 дні.
— сік слід готувати з сезонних фруктів і ягід, вирощених під природним сонячним світлом, так як вони більш багаті вітамінами і мікроелементами, ніж плоди, вирощені в штучних умовах і в рясно удобрюється грунті.
— можна закривати соки без м'якоті і з м'якоттю. Соки з м'якоттю мають більш високу харчову цінність, але буде містити осад.