скільки варити гусятину?
Рецепт смаженого гусака в апельсинах
продукти
Гусак — 1 птах, близько 3 кілограм
Апельсини — 3 штуки
Морква — 1 штука
800 мл курячого бульйону
Лук — 2 голови
Корінь петрушки, чебрець, зелень, сіль, перець — за смаком
рецепт гусака в апельсинах
1. Випатрати, промити і обсушити гусака, натерти сіллю і перцем всередині і зовні.
2. Корінь петрушки і моркву порізати, апельсини розрізати на 4 частини, дрібно порізати цибулю.
3. Все з'єднати, додати зелень і добре перемішати.
4. Отриманою сумішшю начинити гусака, смажити в духовці 2 години при температурі 200 градусів, поливаючи соком, що виділяється.
5. Через 2 години вийняти і відсудити гусака, розрізати на порційні шматочки.
6. Зібрати в деко сік від смаження, додати курячий бульйон, шматки гусака, приправити за смаком і тушкувати ще 20 хвилин.
Фкуснофакти
— вага гусака — близько
3 кг
.
—
Ціна
гусака — 225 грн./кілограм (в середньому в Києві на червень 2020 року). Враховуйте, що вага цілого гусака — близько 4-5 кілограма. Отримуємо, що вартість гусака — від
900 грн.
— калорійність гусятини — 160 ккал/100 грам.
— при виборі гусака потрібно звернути увагу на розмір птиці. Більший гусак, як правило, старше і м'ясо птиці більш жирне і поживне. Воно прирівнюється за поживністю до м'яса нежирної свинячої грудинки. Гусятина молода має ніжний і соковитий смак.
— відрізнити молодого гусака від старого просто: у молодих гусей на лапках є невеликий пушок і їх лапи жовтого кольору, тоді як лапи старих гусей — червоного. Найкраще гусака купувати восени, коли молоді гуси стають великими і м'ясистими. При покупці гусака потрібно звернути увагу на шкіру птиці. Вона повинна бути сухою і повністю очищеною від пір'я.
— в середньому вага одного гусака від 2,5 до 3,5 кілограмів.
— Гусятина багата вітамінами А і багатьма вітамінами групи в.багато в Гусятині і мінеральних речовин: кальцію, заліза, фосфору, калію, натрію та інших.
— якщо з м'ясом гусака готувати суп , то гусятина опускається в холодну воду. Якщо ж варена гусятина використовується в якості основного блюда, опускати її потрібно в тільки гарячу воду і варити 3 години на повільному вогні.
— щоб варений гусак вийшов дуже м'яким, птицю за пару годин до варіння можна натерти лимоном всередині і зовні. У разі, коли лимона на кухні немає, в бульйон, в якому вариться гусак, можна влити 1 столову ложку оцту.
— щоб пом'якшити смак гусячого жиру, краще з гусятиною готувати страви з кислинкою. Варену гусятину добре варити в борщ або кислі щі. До відвареної гусятини на гарнір відмінно підійде квашена капуста або салат з кислими яблуками.