Як варити лохікейто
Продукти
на каструлю 3 літри
Голова сьомги — 0,5 кілограма
стейк сьомги — 200 грам
картопля — 3 штуки
морква — 1 велика
корінь селери — 20 грам
цибуля-порей — 1 пучок
борошно — 1 столова ложка
вершки 22% жирності — 1/4 склянки
вершкове масло — 20 грам
запашний перець — 6 горошин
лавровий лист — 2 штуки
кріп — 1 пучок
сіль — 1/2 столової ложки
Як приготувати суп Лохікейто
1. Від сьомги відокремити зябра, хвіст і плавники, рибні субпродукти покласти в каструлю, залити 1,5 літрами холодної води і поставити на середній вогонь.
2. Очистити 1 картоплину і 1 цибулю, після закипання води додати їх в бульйон цілком.
3. Додати 6 горошин перцю і 2 лаврових листки. Варити 20 хвилин.
4. Процідити бульйон, довести до кипіння.
5. Моркву і селеру очистити і дрібно порубати, додати в киплячий бульйон.
6. Зварену картоплю розім'яти виделкою і додати в бульйон.
7. Нарізати кружечками цибулю-порей, очистити і нарізати картоплю кубиками. 8. Розжарити сковорідку на середньому вогні, розтопити в ній масло, викласти цибулю-порей і смажити 5 хвилин, помішуючи.
9. Обсмажений порей всипати в бульйон, варити ще 15 хвилин на тихому вогні.
10. Розділити рибні частини, відокремити кістки, викласти філе в бульйон.
11. 1 склянка вершків влити в миску, додати столову ложку борошна і ополоник бульйону; перемішати.
12. Стейк сьомги промити і нарізати кубиками стороною 2 сантиметри, всипати в суп.
12. Додати суміш вершків з борошном.
12. Лохікейто прогріти ще 2 хвилини, додати сіль, перець і вершкове масло.
13. Зняти суп з вогню, накрити кришкою і залишити на 24 години.
Фкуснофакти
— у лохікейто є 2 різні версії. Один варіант супу на кожен день — калакейтто, використовується камбала, тріска або інша риба з молоком. Другий варіант святковий, названий лохікейто (береться саме лосось і вершки замість молока — дорожчі продукти).
— традиційно лохікейто готують в печі, в посуді з чавуну.
— подають на стіл тільки через добу для насиченого смаку настояного супу.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!