Як варити рапанів
1. Щоб відокремити м'ясо рапана з черепашки, необхідно закип'ятити воду і занурити рапана в раковині на 2 хвилини в окріп. Або можна прибрати рапанів в морозилку на 1 годину, щоб м'яз рапана розслабилася і перестала тримати раковину.
2. Вилку увіткнути глибше в раковину, відірвати м'ясо і, підчепивши, витягнути його з раковини.
3. Всі темні місця зчистити з м'яса рукою, видалити кишечник, рогову пластинку, прополоскати під водою від піску, укласти м'ясо рапана в каструлю. Додатково можна пересипати рапанів крупною сіллю, перетерти руками і промити.
4. Залити рапанів нової холодною водою з запасом 1 сантиметр; якщо рапанів багато, то залишити їх варитися у власному соку без додавання води.
5. Довести воду до кипіння і варити в ній рапанів ще 5 хвилин.
в якості декорування, відварені рапани можна укласти назад в раковини. Важливо, що раковини необхідно ретельно почистити щіткою зсередини і зовні.
Як варити заморожених рапанів
1. Рапанів розморозити при кімнатній температурі або в мікрохвильовці, видалити упаковку.
2. Викласти рапанів в каструлю, залити водою і варити після закипання 2 хвилини.
Фкуснофакти
— ціна рапанов — від 400 грн./кг замороженого продукту (в середньому в Києві на червень 2020-2021 р).
— смак рапанов нагадує мариновані гриби і варені кальмари одночасно.
— в Україні рапани з'явилися відносно недавно, з кінця 40-х років минулого століття. Важливо, що раніше вони мешкали в Японському і Охотському морях. Причому в Чорному морі рапани ростуть удвічі швидше, а так як рапан — це хижак, на Чорному морі через навалу рапанів сталося масове зникнення мідій і устриць.
— Рапанов важливо не переварити , інакше вони стануть гумовими.
— використовують рапанов в якості закуски, маринуючи з оцтом, смажать з них котлети, додають до рису і в салати замість кальмарів.
— Рапани — це універсальна їжа в пляжній частині Чорного моря. Варто мати на увазі, що рапани дуже ситні і багато їх з'їсти малоймовірно. При цьому довго зберігати рапани не можна, максимум 1 добу в холодильнику.
— варені рапани можна довго зберігати , якщо після варіння їх заморозити. У морозилці вони будуть зберігатися до півроку.