⏰ як варити рапанів і скільки часу. В яку воду класти, як правильно чистити і з чим смачно подавати

Як варити рапанів?

04:00
Перед варінням потрібно вийняти м'ясо рапанів з черепашок, зробити це можна легко за допомогою звичайної вилки. Очистити щільну частину рапанів, що відрізняється за білим кольором-саме вона придатна до їжі. Опустити очищене м'ясо рапанів в каструлю з новим окропом і варити ще 5 хвилин. Варений рапан має яскраво-білий колір і м'яке м'ясо.

Як варити рапанів

1. Щоб відокремити м'ясо рапана з черепашки, необхідно закип'ятити воду і занурити рапана в раковині на 2 хвилини в окріп. Або можна прибрати рапанів в морозилку на 1 годину, щоб м'яз рапана розслабилася і перестала тримати раковину.
2. Вилку увіткнути глибше в раковину, відірвати м'ясо і, підчепивши, витягнути його з раковини.
3. Всі темні місця зчистити з м'яса рукою, видалити кишечник, рогову пластинку, прополоскати під водою від піску, укласти м'ясо рапана в каструлю. Додатково можна пересипати рапанів крупною сіллю, перетерти руками і промити.
4. Залити рапанів нової холодною водою з запасом 1 сантиметр; якщо рапанів багато, то залишити їх варитися у власному соку без додавання води.
5. Довести воду до кипіння і варити в ній рапанів ще 5 хвилин.

в якості декорування, відварені рапани можна укласти назад в раковини. Важливо, що раковини необхідно ретельно почистити щіткою зсередини і зовні.

Як варити заморожених рапанів
1. Рапанів розморозити при кімнатній температурі або в мікрохвильовці, видалити упаковку.
2. Викласти рапанів в каструлю, залити водою і варити після закипання 2 хвилини.

Фкуснофакти

ціна рапанов — від 400 грн./кг замороженого продукту (в середньому в Києві на червень 2020-2021 р).

смак рапанов нагадує мариновані гриби і варені кальмари одночасно.

— в Україні рапани з'явилися відносно недавно, з кінця 40-х років минулого століття. Важливо, що раніше вони мешкали в Японському і Охотському морях. Причому в Чорному морі рапани ростуть удвічі швидше, а так як рапан — це хижак, на Чорному морі через навалу рапанів сталося масове зникнення мідій і устриць.

— Рапанов важливо не переварити , інакше вони стануть гумовими.

використовують рапанов в якості закуски, маринуючи з оцтом, смажать з них котлети, додають до рису і в салати замість кальмарів.

— Рапани — це універсальна їжа в пляжній частині Чорного моря. Варто мати на увазі, що рапани дуже ситні і багато їх з'їсти малоймовірно. При цьому довго зберігати рапани не можна, максимум 1 добу в холодильнику.

— варені рапани можна довго зберігати , якщо після варіння їх заморозити. У морозилці вони будуть зберігатися до півроку.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?