⏰ як варити пшоняну кашу на молоці і воді, дітям і дорослим, в'язкі і розсипчасті. Рецепт і точні пропорції

Скільки варити пшоняну кашу?

20:00
Пшоняну кашу варять 20 - 30 хвилин.

Рецепт пшоняної каші на молоці

на 2 порції
продукти
Пшенка — 1/2 гуртки об'ємом 250 мілілітрів (125 грам крупи)
Молоко — 1-1,5 гуртки (об'ємом 250 мілілітрів)
Вода — 1 кружка для варіння + 2 літри окропу для промивання крупи
вершкове масло — кубик 3х3 сантиметри (2 столових ложки)
цукор — 1-2 столових ложки
сіль — на кінчику ножа

приготування пшоняної каші
1. Відміряти необхідну кількість пшенки.

отмерить количество пшёнки

2. Всипати пшенку в сито для зручності Промивання.
Сколько варить пшенную кашу?

3. Промити пшенку струменем крутого окропу (досить 2 літрів окропу).
Сколько варить пшенную кашу?

Вода з-під пшона виходить дуже каламутна, вилити її.
4. Поставити каструлю з 1 кухлем води на максимальний вогонь.

Сколько варить пшенную кашу?

5. При закипанні викласти в каструлю пшенку і варити 5-10 хвилин на тихому вогні, під закритою кришкою — майже вся вода повинна вбратися в пшоно.

Сколько варить пшенную кашу?

6. Додати сіль і цукор, перемішати.

Сколько варить пшенную кашу?

Сколько варить пшенную кашу?

7. Якщо після попередньої варіння залишилося багато води — злити її. Якщо ви хочете рідку кашу — не виливайте.
8. Молоко (1-1, 5 гуртки, в нашому випадку 1 гуртка) довести до кипіння на тихому вогні, влити в каструльку з крупою.

Сколько варить пшенную кашу?

Сколько варить пшенную кашу?

9. Перемішати кашу. Зробити вогонь маленьким і накрити кришкою — каша повинна варитися при слабкому бурлінні рідини.

Сколько варить пшенную кашу?

10. Через 10-15 хвилин варіння перемішати кашу і подавати до столу.

Сколько варить пшенную кашу?

11. При подачі викласти до каші шматочок вершкового масла.

подивіться загальні правила варіння пшенки !

Фкуснофакти

для того, щоб зварити рідку, в'язку або розсипчасту пшоняну кашу, використовуйте наступні пропорції:

розсипчаста
пшоно — 200 грам
Молоко — 350 мілілітрів
Цукор, сіль, вершкове масло — за смаком

В'язка
пшоно — 125 грам (півсклянки)
Молоко — 400 мілілітрів
Цукор, сіль, вершкове масло — за смаком

Рідка
пшоно — 125 грам (півсклянки)
Молоко — 450 мілілітрів
Цукор, сіль, вершкове масло — за смаком

— для різноманітності в пшоняну кашу на сніданок можна додати сир, чорнослив, родзинки, варення, мед (їм можна замінити весь цукор), гарбуз.
дорослим на вечерю можна приготувати пшоняну кашу з тушонкою.

— При пшениця необхідно звернути увагу на термін придатності, відсутність бруду в крупі і різних домішок. Якісне пшоно має насичений колір, бляклий колір говорить про неправильне зберігання крупи. Для приготування розсипчастих каш, дитячих страв і запіканок вибирати слід шліфоване зерно, для супів і рідких каш більше підходить зерно подрібнене.

— пшоняну кашу варять на 1 раз — і не зберігають. Але в крайньому випадку для того, щоб зварена з вечора каша не втратила свій смак і Розсипчастість, слід загорнути її в ковдру, а з ранку трохи підігріти.

— пшоно — це насіння проса, попередньо очищені від оболонки. Вміст в зернах проса жиру не перевищує 4%, а сам жир має високу кислотність. При неправильному зберіганні просяний жир швидко окислюється, звідси з'являється і неприємний гіркий смак у Каші. Для того, щоб щоб пшоняна каша не гірчить , слід зберігати крупу в темному сухому місці, а перед безпосереднім приготуванням ретельно промивати в теплій воді або окропі (краще в окропі), змиваючи весь жир, до тих пір, поки вода не стане повністю прозорою. Рекомендується перетирати крупу руками, видаляючи залишки жиру з поверхні зерен.

калорійність каші пшоняної на воді — 95 ккал/100 грам. Калорійність пшона, звареного на молоці — 115 ккал/100 грам.

Ціна пшоняної крупи — від 20 грн./1 кілограм, пшоняна каша в пакетику — 28 грн./500 грам (дані в середньому в Києві на Червень 2020 року).

користь пшоняної каші полягає в сприятливому впливі на шлунково-кишкового тракту, що обумовлено високим вмістом клітковини і вітаміну РР. Магній і калій, що входять до складу пшона, покращують роботу серцево-судинної системи, підвищують витривалість, запобігають запальні процеси. Завдяки високій концентрації кремнію і фтору, пшоно робить позитивний вплив на шкіру, волосся і нігті, мідь бореться з передчасним старінням організму. Однак враховуйте, що розсипчаста пшоняна каша дуже навантажує шлунок і при підвищеній кислотності не рекомендується. Зате при підвищеній кислотності можна зварити рідку пшоняну кашу — тоді вона не зробить шкоди на організм.

— вважається, що чим жовтіше пшоно, тим більше наваристою і апетитною буде пшоняна каша.

пшоняна каша в мультиварці на молоці

продукти
Пшоно — 1 мультистакан (1 мультистакан =160 мл)
Молоко — 5 мультистаканов
цукор — 4 чайні ложки
сіль — на кінчику ножа або 1/4 чайної ложки
масло вершкове — 50 грам

як варити пшоняну кашу на молоці 1.1 мультістакан пшона промити під проточною холодною водою, поки вода знову не стане чистою.
2. Промиту крупу покласти в окрему каструлю, залити окропом і залишити на 3 хвилини, щоб пшоно не гірчило, потім окріп злити.
3. Краї чаші для мультиварки змастити вершковим маслом, щоб молоко не втекло.
4. Потім в чашу покласти підготовлене пшоно, додати 5 мультістаканов молока, 4 чайні ложки цукру, пів чайної ложки солі, все перемішати, покласти вершкове масло.
5. Встановити мультиварку на режим« Молочна каша »або« Каша », вибравши час приготування 1 годину. Каша готова.
6. При бажанні настояти пшоняну кашу: закрити кришку мультиварки і вибрати програму «Підігрів» і час 30 хвилин.

Рецепт пшоняної каші в пароварці

продукти
пшоно — 200 грам
Молоко — 350 мілілітрів
Цукор, сіль, вершкове масло — за смаком

як варити пшоняну кашу на молоці в пароварці
1. Пшоно промити холодною водою, поки змивається вода не стане прозорою.
2. Крупу в окремому посуді залити окропом і залишити на 3 хвилини, потім окріп злити.
3. Важливо пам'ятати, що при варінні обсяг каші збільшиться в 3 рази, тому шар пшона повинен бути не вище 1/3 чаші пароварки.
4. У ємність пароварки (або використовувати чашу для рису) викласти пшоно, розрівняти, влити молоко.
5. У пароварку налити воду до максимального рівня, поставити чашу, готувати із закритою кришкою.
6. Встановити таймер на 45 хвилин. У напівготову або готову кашу покласти цукор, сіль, шматочок вершкового масла, добре перемішати.

Як варити кашу в горщику

1. Перебрати і добре промити крупу.
2. Викласти пшоно в горщик для запікання рівнем не більше, ніж до половини горщика.
3. Додати цукор і сіль, залити крупу молоком.
4. Накрити горщик кришкою, помістити в духовку, запікати 45 хвилин при 180 градусах.
5. За 10 хвилин до готовності додати до пшоняної каші вершкове масло.
6. Готову кашу подавати до столу.

як варити пшоняну кашу в пакетиках

1. Налити в каструлю 1 літр води і підсолити, довести до кипіння.
2. У момент кипіння опустити в каструлю пакетики з крупою, варити кашу 15 хвилин.
3. Вийняти пакетики, дати стекти зайвій воді.
4. Розрізати упаковку, викласти кашу на тарілки і заправити вершковим маслом.

Рецепт пшоняної каші на воді

продукти для пшоняної каші на воді
Пшенка — 1/2 склянки
Вода — 3 склянки
цукор — столова ложка
сіль — на кінчику ножа
Масло вершкове — 1 столова ложка

як варити пшоняну кашу на воді
1. Промити пшенку.
2. У каструлю налити 1,5 склянки води, додати промиту пшенку, довести до кипіння і вимкнути вогонь.
3. Злити воду, залити крутим окропом — так, щоб вода покривала з запасом пару сантиметрів пшенку.
4. Коли вода знову закипить, посолити і посолити, зменшити вогонь і варити 20 хвилин. Потім додати масло.
5. При подачі заправити кашу вершковим маслом.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?