Як варити машхурду
на 5-літрову каструлю супу
Баранина — 500 грам
Маш — 1 стакан
Рис — половина склянки
болгарський перець — 1 штука
томати — 3 штуки
картопля — 3 середніх
ріпчаста цибуля — 1 голова
морква — 2 середніх
часник — 5 зубців
перець чилі — 1 стручок
імбир — 1 столова ложка
кріп і петрушка — по 1 пучку
Коріандр сушений — 2 чайні ложки
чорний перець горошком — 10 горошин
рослинна олія — 3 столових ложки
Як приготувати машхурду
1. 1 болгарський перець, 3 помідори, 3 картоплини, ріпчасту цибулю і моркву очистити і нарубати кубиками стороною 1 сантиметр.
2. Часник очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці.
3. Імбир натерти на дрібній тертці.
4. Баранину вимити, зрізати жили і нарізати кубиками стороною 2,5 сантиметра.
5. У каструлю налити олію і поставити на середній вогонь.
6. Викласти часник і обсмажити його протягом 1 хвилини.
7. Викласти м'ясо і обсмажити його протягом 3 хвилин на великому вогні при постійному помішуванні.
8. Викласти в каструлю цибулю, обсмажувати його разом з м'ясом 2 хвилини на великому вогні.
9. Посолити м'ясо з цибулею, перемішати і викласти моркву; обсмажувати ще 3 хвилини.
10. Викласти нарізані помідори, перемішати і смажити ще 10 хвилин.
11. Покласти чайну ложку перцю.
12. Влити 3 літри води, перемішати суп.
13. Перець чилі помити, очистити від насіння і плодоніжки, і викласти в суп.
14. Перебрати маш, видаляючи дрібні зерна, і викласти в суп; варити 10 хвилин.
15. Болгарський перець і картоплю викласти в суп і варити 30 хвилин.
16. Рис вкласти в суп і варити 20 хвилин.
17. Помити і обсушити петрушку і кріп, дрібно нарубати.
18. Розлити суп по тарілках, посипати петрушкою і кропом.
Фкуснофакти
— Суп машхурда названий за основним інгредієнтом — машу.
— Суп машхурда — блюдо узбецької кухні.
— для машхурди ідеально підійде казан або тостостенная каструля.
— у класичному варіанті машхурди використовується баранина, в більш доступній версії можна використовувати яловичину.
— для додання маслу особливого, пряного смаку, необхідно при розігріванні масла додати перець аджи і прогріти його протягом 1 хвилини, а потім викласти з масла.
— подавати машхурду рекомендується зі сметаною, в яку вмішані розтертий часник і сіль.
— якщо хочеться зробити машхурду покіслее, рекомендується додати в суп 1 столову ложку томатної пасти.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!