Як варити косидо
продукти
на каструлю 5 літрів
Нут — 200 грамів
Грудки курячі — 2 штуки
М'якоть яловича — 500 грам
Сало — маленький шматочок, краще з м'ясної прорізом
Чорисо (Іспанська гостра ковбаса) — 2 штуки
Капуста білокачанна — 200 грамів
солодкий перець (зелений) - 2 штуки
помідори (невеликого розміру) — 2 штуки
картопля — 4 штуки
Дрібна вермішель — 2 столових ложки
сіль — 1 столова ложка
Як варити косидо
1. Промити нут, залити холодною водою і замочити на 8 годин.
2. М'ясо розморозити, якщо було заморожено, і промити під проточною водою.
3. Засипати нут в каструлю об'ємом 5 літрів.
4. Влити воду в каструлю на 2/3 її обсягу, поставити каструлю на вогонь.
5. Додати в каструлю курячі грудки і цілий шматок сала.
6. Довести до кипіння на великому вогні.
7. Після того, як суп закипів, зменшити вогонь до середнього.
8. Зняти піну, посолити косидо.
9. Варити 3 години.
10. Якщо википіло багато води, можна додати води в каструлю.
11. Картоплю очистити, вимити, порізати кубиками стороною 2 сантиметри.
12. Перець помити, видалити насіннєве гніздо і плодоніжки, порізати півкільцями.
13. Капусту очистити від брудних листя, вимити, і нашаткувати великими смужками.
14. Помідори вимити і розрізати на 4 частини.
15. Кров'яну ковбасу розрізати на великі кружечки.
16. Додати овочі і кров'яну ковбасу в суп, варити 20 хвилин.
17. Якщо м'ясо і нут м'які, — суп готовий.
18. Відібрати в маленьку каструлю трохи бульйону.
19. Поставити бульйон на плиту, закип'ятити.
20. Засипати вермішель, варити 2 хвилини.
подавати косидо гарячим, розлив по тарілках, в окрему миску виклавши вермішель.
Фкуснофакти
— Косидо — традиційний іспанський густий суп . Основу його складають копчене м'ясо, овочі і турецький горох нут. Косідо — це дві страви в одному: перше і друге.
— жителі північних провінцій Іспанії готують косідо з квасолею . На півдні країни суп готують з турецьким горохом .
— Косидо — дуже ситне блюдо . Традиційно воно було поширене серед найбідніших селян, оскільки відмінно відновлювало сили після важких фізичних робіт, особливо холодною зимою. В якості першої страви подавався суп. Другою стравою служив відвареної нут з овочами. Потім слідували ковбаса і відварне м'ясо. З початку ХХ століття косідо набуло все більшого поширення серед середнього класу і навіть серед дворянства. На сьогоднішній день, суп косідо включений в меню багатьох ресторанів. Є ресторани, які спеціалізуються на приготуванні саме косідо.
— Суп косідо можна подавати як на обід, так і на вечерю.
— для приготування супу косідо можна використовувати свинину і яловичину. Любитель менш калорійною їжі можна використовувати індичатину або куряче м'ясо.
— стандартні пропорції для приготування косідо (на п'ятилітрову каструлю: 500 грамів м'яса, 300 грамів копченостей, 200 грамів турецького гороху, 200 грамів капусти.
— вважається, що прообраз косідо придумали євреї, готуючи максимально ситне блюдо перед Шаббатом.
— варити косидо рекомендується в товстостінній каструлі.
— традиційно якщо вас покликали на косидо, значить ви, як гість, повинні прийти не з порожніми руками. Як мінімум, візьміть пляшку вина.
— Косидо подають із зеленню, маринадом і соліннями, а також свіжим хлібом грубого помелу.
— так як косідо готують дуже довго, в ресторанах приймають заявки заздалегідь на приготування. Щоб вам дістався не вчорашній, а тільки що зварений суп.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!