Як варити мацутаке
знадобляться — мацутаке, вода, сіль
1. Акуратно обполоснути гриби мацутаке.
2. Зрізати у ніжок грибів землисту частина — один сантиметр від місця зрізу.
3. Замочити гриби мацутаке у воді на годину.
4. Коли гриби збільшаться приблизно в три рази, долити при необхідності води, щоб вона цілком покривала гриби, помістити на середній вогонь.
5. З моменту закипання варити мацутаке 5 хвилин — важливо не переварити їх, тому що переварені гриби ризикують перетворитися в кашу.
Фкуснофакти
— Мацутакэ — це поширений в Азії гриб роду трихолома, популярний в японській, китайській, корейській кухнях. М'якоть світла, має пряний аромат, що нагадує корицю. Зростає мацутаке колоніями під деревами, з корінням деяких вступаючи в співжиття — симбіоз. В Японії зазвичай з червоною сосною, за що отримав назву: мацутаке — з японської мови означає «сосновий гриб».
— Гриб мацутаке зростає у Китаї, Японії, Кореї, Фінляндії, Швеції, Північній Америці. В Америці зустрічається під ялицею і сосною. Віддає перевагу неродючу, сухий грунт.
— мацутаке можна замовити в інтернет-магазинах з доставкою з Китаю в сушеному вигляді. Ціна від 400 грн./300 грам. З такої кількості сушених грибів вийде приблизно 1 кілограм замочених.
— калорійність мацутаке — 28 ккал/100 грам.