Як варити строфарію зморшкувато-кільцеву
знадобляться — строфарія, вода для варіння
варіння в каструлі
1. Ретельно промити строфарію під проточною прохолодною водою, ножем зішкребти бруд з ніжок, вирізати темні ділянки, якщо вони є.
2. Нижню частину ніжки — місце зрізу гриба, відрізати.
3. Влити в сотейник або неглибоку каструлю стільки води, щоб вона цілком покривала строфарії, помістити на сильний вогонь, дочекатися закипання.
4. Зменшити вогонь до середнього, опустити строфарії в закипілу воду, варити гриби 5 хвилин.
варіння в мультиварці
1. Гриби промити, темні місця вирізати, дати стекти воді.
2. Викласти строфарію в мультиварку, залити водою.
3. Налаштувати мультиварку на режим « варіння», варити 15 хвилин до моменту закипання і 5 хвилин з моменту початку кипіння.
варіння на пару
1. Строфарію ретельно промити і очистити від темних місць, дати стекти воді.
2. Викласти гриби в чашу-решітку пароварки.
3. У ємність пароварки налити води.
4. Включити пароварку, варити строфарію на пару 25 хвилин.
Фкуснофакти
— Строфарія зморшкувато-кільцева — їстівний гриб сімейства Строфарієвих. Також може називатися « кільцевик».
— Строфарія має опуклу капелюшок коричневого кольору, діаметром від 4 до 20 сантиметрів. Згодом капелюшок перетворюється в рівну і втрачає свій колір. Ніжка строфарії Біла, довжиною від 7 до 25 сантиметрів, товщиною — до 3 сантиметрів. В основі ніжка потовщується, має зморшкувате кільце білого, а з віком — жовтого, кольору. М'якоть — біла і щільна.
— в Європі зморшкувато-кільцеву строфарію вирощують штучно, в Україні поки гриб настільки не популярний серед покупців.
— у строфарії слабкий грибний запах . На смак схожа на підосичники.
— Строфарія зростає на галявинах, на пнях, серед деревних залишків. Може вирости в садах, на газонах, на місцях скупчення субстратів із залишків рослин і на тирсі. Рідко зустрічається в листяних лісах.
— Сезон збору строфарії — з серпня по жовтень.
— Строфарія зморшкувато-кільцева відноситься до 4-ї категорії грибів, і в силу погіршення екології деякими джерелами зараховується до умовно-їстівним грибам.