Як приготувати український збитень
Продукти (з розрахунку на 3 порції 300 мілілітрів)
Вода — 1 літр
Мед — 150 грам
цукор (пісок) — 2 столових ложки
мелений сушений імбир — дрібка
Гвоздика сушена — 1 штука
чорний перець (горошок) — 2 горошини
лист м'яти сушеної — 1 чайна ложка
кориця мелена — 1 чайна ложка
Лимон — половинка
чебрець — четверта частина чайної ложки
шавлія — четверта частина чайної ложки
звіробій — половина чайної ложки
Як приготувати класичний український збитень
1. Влити в каструльку 1 літр води.
2. Воду з цукром, підігріваючи, розмішати.
3. Додати трави, нарізаний часточками лимон і спеції, проварити 15 хвилин на тихому вогні без кришки.
4. Процідити збитень і злегка остудити (до 80 градусів).
5. Додати мед і перемішати його в збитні.
6. Накрити каструлю кришкою і настояти збитень 15 хвилин.
Фкуснофакти
— збитень — традиційний древній напій східних слов'ян. До складу напою, крім води, прянощів і меду, включалися збори з лікарських трав. Слово« збитень »походить від слова« збивати » (з'єднувати), оскільки приготування збитня передбачало з'єднання рідин, приготованих в двох різних судинах: меду, розчиненого у воді, і настою з лікарських трав. Перші згадки про цей напій відносяться до 1128 року (літописи древніх слов'ян). Збитень був найпопулярнішим напоєм на Русі, поки його не витіснили чай і кава. Напій готувався як для домашнього вжитку, так і на продаж. У наші роки збитень знову з'являється в еко-магазинах.
— користь збитню обумовлена інгредієнтами, що входять до його складу. Список корисних дій збитня широкий: від попередження хвороб до їх безпосереднього лікування. Використовуючи різні інгредієнти в складі збитню, можна домогтися як тонізуючого, так і, навпаки, заспокійливого ефекту. Якщо в збитне використовувати настої трав, то вони допомагають запобігти простудні захворювання, поліпшити травлення і обмін речовин, надати позитивний ефект на діяльність головного мозку, стимулювати діяльність серцево-судинної системи. Якщо до складу збитню додати Оман – напій буде володіти вираженим протизастудним ефектом. При використанні таких трав, як чебрець, шавлія і деякі інші, — напій набуває протизапальні властивості. А збитень м імбиром і іван-чаєм відмінно знімає похмілля. Гвоздика в складі збитню благотворно впливає на травлення, кориця має цукрознижувальну дію, а кардамон відомий своїм заспокійливим ефектом.
але головні корисні властивості збитню — від меду, що входить до його складу. Мед збагачує збитень вітамінами і мікроелементами (залізо, кальцій, йод, магній, калій).
— у збитню є і протипоказання. Не можна вживати цей напій особам, що страждають алергічними захворюваннями. Особам з хронічними захворюваннями печінки, нирок, серця, людям, що страждають на цукровий діабет, необхідно проконсультуватися з фахівцем, на предмет можливості вживання збитню.
не рекомендується збитень і тим, хто веде боротьбу з надмірною вагою, оскільки, за рахунок вмісту меду, напій має досить великою калорійністю.
— можна додавати в збитень, разом зі спеціями, нарізаний часточками лимон. Це робить напій справжнім джерелом вітаміну С.
— для збитню вариться спеціальний екстракт голок хвойних рослин, знайти такий можна в тайгових фермерствах. Можна додати малину, обліпиху, липовий цвіт, кардамон, ромашку, апельсини, імбир і лимон.
— збитень п'ють в теплому вигляді і свіжим — вважається, якщо збитень постояв більше півгодини, корисні властивості він втратив.