Як варити бозбаш
Продукти
на каструлю 5 літрів
Баранина на кістки — 500 грам
Горох нут — 1/3 склянки
картопля — 3 штуки
ріпчаста цибуля — 1 голова
морква — 1 штука
кінза, кріп — по половині пучка
сік граната (в ідеалі, свіжовичавлений) — чверть склянки
яблуко — 1 штука
алича — 10 штук
помідори — 2 середніх
перець горошком — 10 горошин
сіль — 1 столова ложка з гіркою
підготовка продуктів
1. Горох нут викласти в миску, залити водою і залишити при кімнатній температурі на 8 годин (можна на ніч).
2. Промити набряклий горох нут.
3. Баранину розморозити (якщо заморожена), промити, викласти в каструлю і залити 3 літрами води.
4. Додати нут і сіль до баранини, поставити каструлю на вогонь і варити після закипання 1,5 години.
5. При варінні бозбаша знімати піну ложкою або шумівкою.
6. М'ясо викласти з бульйону на тарілку і остудити, бульйон процідити і повернути в каструлю.
7. Коли баранина трохи охолоне, порізати її кубиками стороною 2-3 сантиметри або розділити руками.
8. Розігріти сковорідку, викласти на неї вершкове масло і розтопити.
9. На сковорідку викласти м'ясо і обсмажувати його до рум'яності протягом 7 хвилин на середньому вогні.
10. Обсмажене м'ясо викласти в суп, туди ж додати горох нут і продовжити варити протягом 20 хвилин.
11. Поки вариться баранина з нутом, начистити і нарубати кубиками стороною 2 сантиметри картоплю, викласти в суп.
12. Ріпчасту цибулю і моркву очистити, подрібнити і обсмажити на залишках масла від смаження м'яса.
13. Помідори вимити, вирізати плодоніжки, щедро обдати кожен томат окропом і зняти шкірку.
14. Нарізати помідори кубиками і викласти до цибулі і моркви, варити 5 хвилин.
15. Яблуко і аличу помити, відокремити їстівну частину, нарізати і додати в суп, варити 3 хвилини.
16. Зелень помити і дрібно нарубати, додати в суп, варити ще 5 хвилин.
17. Влити в бозбаш гранатовий сік і варити суп 5 хвилин.
Фрикадельки для кюфта бозбаш
продукти
на каструлю 5 літрів
Баранина на кістки — 500 грам
куряче яйце — 1 штука
ріпчаста цибуля — 1 голова
алича — 10 штук
сіль — 1 чайна ложка
перець чорний мелений — 1 чайна ложка
як варити фрикадельки в бозбаші
1. Відокремити м'ясо баранини від кістки — кістка необхідна для варіння бульйону для бозбаша.
2. Зварити рис (довгозерний або круглозерний).
3. М'якоть баранини пропустити через м'ясорубку разом з цибулиною, перемішати руками з рисом і сирим курячим яйцем.
4. Аличу вимити, з кожної ягоди видалити кісточку.
5. Кожну аличу обернути фаршем так, щоб вийшов кульку діаметром 3-5 сантиметрів.
6. Додати фрикадельки за півгодини до закінчення варіння супу.
Фкуснофакти
— Бозбаш — це блюдо кавказької кухні, поширений в якості звичного страви в Азербайджані та Вірменії.
— каштани в бозбаші можна замінити картоплею, баранину — яловичиною, кінзу — петрушкою, горох нут — квасолею, гранатовий сік — лимонним.
— назва супу відбулося за кольором страви —від стародавнього « боз» —світло-сірий і « баш» — голова.
— існує кілька типів бозбаша — з них найбільш поширені парча-бозбаш (з вареними каштанами) і кюфта-бозбаш (з фрикадельками).
— Бозбаш — один з небагатьох супів, в якому м'ясо після варіння додатково обсмажується.
— приправи в бозбаш — базилік, імбир, перцева м'ята, обсмажений гіркий стручковий перець, естрагон, шафран.
— додатково в суп можна додати курагу і чорнослив.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!