варимо юшку з горбуші
продукти
Горбуша — півкіло (можна рибу цілком, можна тільки голови)
картопля — 3-4 штуки
ріпчаста цибуля — 2 голови
морква — 1 штука
Лаврушка — пара листів
Зелень петрушки — невеликий пучок
стебла кропу — 6-10 штук
сіль, перець чорний горошком — за смаком.
Рецепт варіння юшки з горбуші
Горбушу почистити і промити. Додати в каструлю з холодною водою нарізане м'ясо, голови і хвости горбуші, варити 20 хвилин з додаванням очищеної цибулини і стебел кропу, знімаючи піну. Після закінчення варіння викласти з каструлі цибулину, кріп, голови і хвости горбуші, м'ясо горбуші не крупно нарізати.
почистити і порізати картоплю, натерти на крупній тертці моркву, дрібно порізати цибулю — і додати в каструлю. Потім повернути в каструлю м'ясо горбуші, варити 15-20 хвилин на невеликому вогні, періодично знімаючи піну. Додати до вуха приправ, перешкодити, настоювати 10 хвилин. Подавати юшку з горбуші, посипавши її зеленню.
Фкуснофакти
—
Як почистити горбушу
Поскоблить рибу ножем від хвоста до голови — так, щоб відійшла луска. Надрізати горбушу уздовж черева і видалити всі нутрощі і судини. Відрізати з горбуші голову, хвіст і плавники (голову і хвіст можна використовувати для юшки). Добре промити горбушу зсередини і зовні. За допомогою дуже гострого ножа зняти з риби шкіру і кісткові частини.
у самок горбуші ніс задертий догори, а форма носа більш тупувата тому чистити самок горбуші потрібно з особливою акуратністю, щоб не пошкодити, можливо знаходиться всередині, ікру.
якщо ви купили рибу цілком і це виявився самець, ви можете
приготувати молочко
.
— ціна замороженої горбуші — від 200 грн./кілограм (в середньому в Києві на липень 2019 р).
— калорійність горбуші — 140 ккал/100 грам.
— Сезон лову горбуші — в серпні-жовтні.
— приправи до горбуші — гірчиця, сік лимона, базилік, куркума, коріандр, чорний мелений-перець, кардамон, шафран.
— на гарнір до горбуші відмінно підійде відварений рис , картопляне пюре , смажені і тушковані овочі.
— в якості закуски , до горбуші підійдуть каперси, оливки, кружечки лимона, свіжі, солоні і мариновані овочі.
— середній вага горбуші — близько 1 кілограма.
— Горбуша у вареному вигляді дуже корисна для здоров'я. Вітамін PP, що міститься в горбуші, нормалізує працездатність кишкової системи, піридоксин попереджає стреси і випадання волосся, натрій відповідає за енергетичні обмінні процеси в організмі.