Як варити молочне желе
Продукти
Желатин — 20 грам
Молоко для основи — 2,5 склянки
Молоко для набухання желатину — півсклянки
цукор — 3 столових ложки
ванілін — 1 чайна ложка
як варити желе
Желатин всипати в ємність, залити половиною склянки холодного молока, залишити на 40 хвилин. 2,5 склянки молока налити в миску, додати цукор і ванілін, поставити на тихий вогонь. Нагріти молоко, не доводячи до кипіння, при постійному помішуванні, зняти з вогню і додати желатинову суміш. Добре перемішати, потім процідити через сито. Остудити масу. Процідити суміш через серветку в Форми для желе і поставити в холодильник. Подавати желе на тарілках, полив киселем або варенням.
як варити желе з соку або морсу
продукти
Желатин — 3/4 столової ложки
свіжовичавлений або пакетований сік, свіжий ягідний морс або розведене варення — 1 літр
Желатин — 15 грам
цукор — 2-3 столових ложки
Як варити желе
1. У ємність всипати желатин, влити 100 мілілітрів соку і перемішати. Залишити на 20 хвилин.
2. У каструлю налити сік, (якщо використовується морс або варення, необхідно відцідити весь макуха і прокип'ятити), поставити каструлю на вогонь.
3. Поставити каструлю на повільний вогонь, нагріти і при необхідності додати цукор.
4. Після того, як желатин набубнявіє, викласти суміш желатину в каструлю і перемішати.
5. Розлити желе по формах і залишити застигати — желе з соку або морсу застигне за 2 години.
як варити желе зі сметани
продукти
Сметана — 1 кілограм
цукор — півсклянки
сушений чорнослив (м'який) — півсклянки
Желатин сухий — 20 грам
Вода — третина склянки
як зварити желе зі сметани
Желатин всипати в воду і замочити на 2 години, добре перемішати. Сметану викласти в миску, додати цукор і перемішати за допомогою міксера. Додати желатин і ще раз перемішати.
чорнослив промити, нарізати на дрібні шматочки і додати до сметанною суміші, щоб він рівномірно розподілився в сметані. Розкласти желеподібну суміш по формах і прибрати в холодильник. Застигне сметанне желе протягом 4-5 годин.
варіть желе правильно!
пропорції желе
пропорції желе — на 1 літр рідини (соку або води) 50 грам желатину. Цього достатньо, щоб желе застигло. Желатин може мати різні властивості, тому рекомендується кожен тип желатину використовувати за інструкцією на упаковці.
з чого роблять желе
для варіння желе можна використовувати будь-які свіжовичавлені і пакетовані соки, ягоди і фрукти, сметану і молоко, кава і какао, компоту, варення змішаного з водою, сиру.
як подавати желе
Желе варять на десерт, можна подати на сніданок. Після варіння розливають желе, як правило, по будь-яким невеликим формам, щоб потім одна форма з желе була подана як окрема порція. Для того, щоб відокремити желе від форми, на пару секунд форму необхідно опустити в гарячу воду (обережно, щоб вода не потрапила в желе), а потім перевернути форму над стравою для подачі желе. Як форм желе можна використовувати келихи і склянки.
Як прикрасити желе
можна прикрасити напівпрозоре желе, до застигання поклавши в нього ягоду або фруктову часточку. Можна зробити листкове желе: спочатку дати застигнути одному кольоровому шару, потім додати інший шар, знову дати застигнути і знову покрити новим шаром. Для прикраси можна використовувати харчові барвники. Зверху желе можна покрити кремом, посипати маршмеллоу і тертим шоколадом. Як форм для желе можна використовувати шкірку апельсинів, мандаринів, грейпфрукта, помело.
термін зберігання желе
Желе на основі соків, компотів і варення зберігати 2 доби. Желе з додаванням молочних продуктів зберігати не більше 12 годин.
що використовувати для застигання желе
щоб желе застигло, можна використовувати або пектин, або желатин, або агар-агар.