Як варити рядовки
знадобляться — рядовки, вода для варіння, сіль, ножичок для чищення рядовок
1. Тільки що зібрані лісові рядовки викласти з кошика на газетку, очистити від піску і бруду.
2. Видалити з рядовок червоточини і потемнілі ділянки м'якоті на ніжках і капелюшках за допомогою ножа.
3. Якщо гриби особливо забруднені лісовим сміттям, з капелюшків рядовок зняти шкірку, яка легко видаляється ножем.
4. Підготовлені гриби ретельно промити під холодною проточною водою.
5. У каструлю налити холодну воду, додати сіль (з розрахунку на 1 кілограм грибів 1 столова ложка солі і 1 літр води), чверть чайної ложки лимонної кислоти, і довести воду до кипіння.
6. Покласти рядовки в киплячу воду і варити 20 хвилин на середньому вогні, під кришкою.
7. Через 10 хвилин після початку варіння, слід додати 6 горошин чорного перцю, 1 лавровий лист і, за бажанням, 2 бутони сухої гвоздики.
8. Воду злити, рядовки викласти в друшляк, остудити і використовувати за призначенням.
Фкуснофакти
— до сімейства рядовкових відносяться близько 2500 видів грибів. Гриби називаються « рядовки» тому, що ростуть вони дуже скупчено, найчастіше рядами. Найширше поширення набули сірі рядовки (в деяких районах їх називають «мишенятами» або «сірими»), і фіолетові рядовки.
— Рядовки — не надто відомі їстівні пластинчасті гриби, хоча серед них є і неїстівні, і слабо-отруйні. Розрізняють рядовку сіру (димчасту), жовто-червону, фіолетову, тополеву, сріблясту, опенковідную, золотисту і багато інших. Всі ці гриби відрізняються один від одного кольором капелюшків і це головна їхня відмінність. В основному, капелюшок гриба має 4-10 см в діаметрі, поверхня суха, в середині капелюшки — невеликий горбок, тонкі краї капелюшків загнуті вниз. Ніжка гриба висотою до 8 см, з бархатисто-волокнистої поверхнею. М'якоть гриба — з фіолетовим відтінком.
— Середа рядовок — помірна зона Північної півкулі. Ці гриби ростуть в хвойних і змішаних лісах, вважають за краще піщаний грунт під мохом або листяно-хвойним шаром, іноді сімейка рядовок вибирає трухляві соснові пні. У міських умовах рядовки виростають в садах і парках.
— фіолетову рядовку можна сплутати з неїстівним отруйним грибом «паутинником»» такого ж фіолетового кольору. Ці гриби можна відрізнити по тонкій «вуалі-павутинці», яка огортає пластинки під капелюшком отруйного паутинника.
— Сезон збирання рядовок починається в середині вересня і триває до кінця жовтня, до перших заморозків.
— Перед будь-яким способом приготування ці гриби обов'язково відварити протягом 20 хвилин.
— пробувати на смак сирі гриби не рекомендується, це може викликати розлад шлунка.
— можна відварювати і підморожені рядовки , що відійшли від заморозків, при цьому, їх також необхідно попередньо ретельно очистити.
— відварені рядовки можна використовувати для приготування різних страв: салатів, супів, соусів і запіканок. Попередньо відварені рядовки можна обсмажити, згасити, замаринувати, посолити або заморозити про запас.
— відварені або обсмажені рядовки — прекрасний гарнір для омлетів або м'ясних страв.
— засолювати рядовки краще восени, так як гриби осіннього збору мають більш щільну і хрустку м'якоть після засолу. Для засолювання слід вибирати рядовки невеликого розміру — вони смачніші солоними, тоді як великі гриби стають більш жорсткими.
як маринувати рядовки
продукти
Рядовки — 1 кілограм
оцет 6% — 3 столові ложки
цукор — півтори столові ложки
перець горошком — 5 штук
сіль — столова ложка
лавровий лист — 2 листа
Гвоздика — 4 суцвіття
як маринувати рядовки
1. Відібрати міцні рядовки.
2. Порізати великі рядовки, дрібні залишити такими, які є.
3. Викласти рядовки в каструлю, варити, знімаючи піну.
4. Додати оцет, перемішати.
5. Рядовки, що не охолоджуючи, перекласти в стерилізовані банки, закрити.
6. Закрити банки, охолодити і зберігати в холодному місці.
як солити рядовки (простий спосіб)
продукти
Рядовки — 1 кілограм
часник — 3 зубці
листя хрону — 3 листа
кріп — кілька гілочок
перець горошком — 10 штук
велика сіль — 50 грам
як засолити рядовки
1. Рядовки відварити, промити і остудити, відкинувши на друшляк.
2. Укласти листя хрону в банки.
3. Викласти гриби шарами, кожен пересипаючи сіллю і перекладаючи часником.
4. Закрити банки.
гриби будуть засолені через 6 тижнів. Зберігати солоні рядовки в холодному місці до 1 року.
як солити рядовки (складний спосіб)
продукти
Рядовки — 1 кілограм
Вода — 1,5 літра
сіль — 75 грам
лавровий лист — 3 штуки
чорний перець горошком — 10 штук
Гвоздика — 5 штук
запашний перець — за бажанням
Рецепт приготування в каструлі
1. В емальовану каструлю влити 2,5 літра холодної води.
2. Додати всі спеції і довести на сильному вогні воду до кипіння.
3. Рядовки почистити, ретельно промити і покласти в киплячу воду.
4. Знову довести воду до кипіння і зменшити вогонь до середнього.
5. Накрити каструлю кришкою і кип'ятити гриби при слабкому кипінні 45 хвилин.
6. Відварені рядовки викласти в чисті банки і залити гарячим розсолом.
7. Дати час банкам охолонути і герметично закрити їх поліетиленовими кришками.
8. Помістити банки з солоними рядовками в прохолодне місце на 40 днів.