⏰ як варити хаш правильно. Рецепт смачного традиційного хаша. Як подавати і їсти хаш.

Скільки варити хаш?

10:00
для приготування хаша необхідно 30 годин: добу буде вимочувати нога, і ще 5-6 годин знадобиться для його варіння і сервірування. У найпростішому варіанті на кухні Хаша знадобиться провести 1 годину. Щоб заощадити час, можна купити вже очищену ногу (білого кольору) і вимочувати її не добу, а 6 годин — але під тонкою цівкою проточної води. Скороварка зварить ногу для хаша за 1,5 години.

Як варити хаш

Принцип приготування — яловичі ноги вимочувати добу у воді, потім почистити, розділити ножем на 4-6 шматків і готувати 5-6 годин на дуже тихому вогні. Каструля повинна бути закрита кришкою, щоб страва не википало. Готовий хаш розлити по тарілках і подати з закусками.

вибираємо яловичі ноги для жирного хаша
на каструлю 5 літрів взяти мінімум 1 ногу, так як бульйон в хаш повинен бути жирно-нудотним. Додатково можна покласти цукрову кісточку, завдяки кістковому мозку хаш стане ще жирніше.

варимо хаш
у каструлі з холодною водою вимочувати ногу добу, кожні 3-4 години змінюючи воду. Робиться це потім, щоб прибрати кров і розмочити засмічення. Потім потрібно поскоблить ногу ножем або шкіркою для посуду до білого і розрізати уздовж суглобів на 4-6 частин. Варити хаш слід на тихому вогні до моменту, поки суглоби розваряться — це 5-6 годин. Кришку каструлі закривати слід щільно, щоб бульйон не сильно випарувався. В ідеалі варять хаш на 8-10 годин, скороварка впорається з процесом за 1,5 години.

подаємо хаш
правильна подача — мало не такий же важливий етап, як і приготування. Кожному їдцю в глибоку тарілку виловити шматочки ноги, а зверху залити бульйоном. По окремих піалках розкласти:
— подрібнений часник, замочений у воді — їдці вливають ложкою саме воду, щоб часниковий ефект був м'якше;
— лаваш — краще свіжоприготований і трохи підсушений — його ламають і кидають в хаш, там він розмочується і стає дуже смачним;
— Рубана редька — традіцонно, а додатково будь-які свіжі овочі та соління;
— сіль — так як хаш не солять при варінні;
— сир, в ідеалі домашній;
— солона мінеральна вода.
Подивіться ще рецепти всіх супів і час їх варіння!

Фкуснофакти

Хаш — Вірменський суп, через ситності подається вранці — «на цілий день». До того ж томили хаш всю ніч на вогні — а вранці свіжим хашем годували всю сім'ю.

за легендою цар відбирав хороші шматки м'яса собі, а погані викидав в ущелину. Одного разу пастух побачив ці шматки і зварив їх, а запах дійшов до царя і йому він так сподобався, що цар запросив пастуха до себе і наказав зварити те ж саме. Після цього ЦАР шматки з кістками залишав собі, а м'ясо роздавав біднякам. :) у нинішні часи при варінні додають рубець, хвости і навіть м'ясо — щоб суп був ще смачніше.

перше правило смачного хаша — правильні ноги, краще побільше і товстіший. При виборі звертайте увагу на колір: білястий скаже про те, що ногу чистили паром — така нога не дасть апетитного підкопченого запаху.

найсмачніший хаш виходить під вірменські пісні — є і про хаш:
« ні до чого шашлики нам і плов,
на столі хаш — основа основ,
і бесіда — спокійною річкою,
у друзів тут і мир, і спокій.»

традиційно, хаш готують тільки чоловіки — це є проявом турботи у веденні побуту. Жінки в цей день повинні відпочивати.

поділитися з друзями
Рейтинг
( 1 оцінка, середнє 1 з 5 )
Сколько варить?