Як варити артишоки
знадобляться — кілограм артишоків, вода.
Інструкція
1. Артишоки вимити, видалити жорсткі листя, зрізати темні місця і жорсткі частини стручків.
2. Викласти артишоки в каструлю, влити воду так, щоб вона покрила артишоки.
3. Підсолити воду, поставити каструлю на вогонь.
4. Каструлю поставити на сильний вогонь, потім зменшити вогонь.
5. Варити артишоки 20 хвилин.
6. Викласти за допомогою шумівки артишоки на тарілку, використовувати в рецептах.
Фкуснофакти
— подають артишоки з соусом: як мінімум, оливкова олія і сік лимона.
— варити артишоки слід в емальованому каструлі або каструлі з тефлоновим покриттям, щоб вони не потемніли.
— перевірити варений артишок на готовність просто — зубочисткою або шпажкою проткнути артишок і якщо входить без зусиль, значить, артишок зварений.
— при варінні артишоків можна додати лимонний сік, виноградний або столовий оцет.
— після варіння у артишоків необхідно видалити волосяну частину . До вживання придатні м'які листя і м'якоть стручка артишоку, тверді листя інеобхідно видалити.
— калорійність артишоків — 28 ккал/100 грам, відварені артишоки вважаються низькокалорійним делікатесом.
— Вага 1 артишоку — 200-350 грам.
— щоб вибрати свіжі артишоки, досить подивитися і помацати їх: свіжі артишоки з щільними, налитими соком листям, сам плід важкий, без натяку на сухість.
— при обробленні артишоки темніють. Щоб попередити потемніння , попередньо можна витримати артишоки в розчині соку 1 лимона.