Суп з морської капусти
увага! Цей рецепт особливо рекомендується використовувати взимку — від авітамінозу і для зміцнення імунітету!
продукти для супу
м'ясо яловичини — 300 грам
морська капуста — 200 грам сушеної або банку 400 грам консервованої
картопля — 4-5 дрібних
морква — 1 велика або 2 маленьких
Цибуля ріпчаста — 1 голова
Сметана — 1/4 склянки
часник — 2 зубчики
корінь селери — 1/2 шт.
вершкове масло — столова ложка
Петрушка, кріп, чорний перець, лавровий лист і сіль — за смаком.
як варити суп з морської капусти
зварити в 5-літровій каструлі води яловичину, викласти її, остудити, порізати і повернути назад. Пасерувати цибулю і моркву, додати в каструлю до яловичини. Очистити і дрібно нарізати часник — додати в суп. Додати коріння, зелень і приправи. Варити ще
10
хвилин.
якщо до супу планується сушена морська капуста — додавати її перед додаванням пасерованої цибулі. Якщо ж консервована — то на етапі додавання приправ.
Фкуснофакти
— морська капуста містить велика кількість речовин, корисних організму людини — амінокислоти, вітаміни, фосфор, магній і багато інших.
— морська капуста очищає організм від шлаків, сприяє поліпшенню травного тракту, зміцненню імунітету, підтримки функцій щитовидної залози, очищення крові.
— ламінарія рекомендується при атеросклерозі, гіпертонії, ішемічній хворобі і авітамінозі, а також в онкології.
— калорійність натуральної (без добавок і кулінарної обробки) морської капусти 5,4 ккал/100 грам. Калорійність готового салату з морської капусти близько 122 ккал/100 грам.
— вартість сушеної морської капусти: 100 грам сушеної морської капусти можна придбати за 40 грн. в магазинах корейської кухні (в середньому в Києві на червень 2017 року).
— суху ламінарію рекомендується використовувати як сіль і посипати готові страви. Смак продуктів дещо зміниться, але до нього досить швидко вдається звикнути.
— При захворюваннях нирок морська капуста в раціон не включається. При алергії, фурункульозі і акне (вугрової висипки) споживання морської капусти варто обмежувати.
— ламінарія акумулює розчинені в морській воді речовини. Важливо, щоб в їжу потрапляла морська капуста, здобута в районах з хорошою екологією або спеціально вирощена на плантаціях.