Як варити рас
продукти
червона сочевиця — 4 столові ложки
помідори — 2 великих і соковитих
перець чилі — 2 штуки
М'ята — 3 гілочки
сік лайма — з половини цитрусового
пряжене молоко — 3 столові ложки
часник — 2 зубчики
насіння зіри — 1,5 чайної ложки
кориця мелена — 0,5 чайної ложки
Гарам масала — 1 щіпка
насіння гірчиці — 0,5 чайної ложки
кінза — 1 пучок
Як варити суп
1. Сочевицю ретельно перебрати, промити.
2. Висипати крупу в каструлю, залити водою і варити 7 хвилин.
3. Помідори промити, викласти в миску і обдати окропом. Потім промити ще раз холодною водою і зняти шкірку.
4. М'якоть помідора порізати.
5. Перець чилі помити, вирізати плодоніжки, видалити насіння і порізати.
6. Гілочки м'яти і кінзи помити, порубати.
7. У сковорідці розігріти 2 столові ложки топленого масла, всипати насіння зіри і гірчиці. Обсмажити їх 2 хвилини, постійно заважаючи.
8. У ємність висипати перець чилі, помідори, прянощі, м'яту, кінзу.
9. Вичавити сік з половини лайма, додати до томатів зі спеціями і збити блендером до утворення однорідної маси.
10. Висипати все з ємності в каструлю з киплячою сочевицею.
11. Зубчики часнику очистити, дрібно порубати.
12. У сковорідку додати 1 столову ложку топленого масла, розігріти і всипати дрібно порубаний часник. Смажити 30 секунд.
13. Висипати часник в расам, варити 3 хвилини на тихому вогні під закритою кришкою.
14. Вимкнути вогонь, дати расаму настоятися 10 хвилин і можна подавати на стіл.
Фкуснофакти
— Расам — традиційне індійське блюдо. Являє собою овочевий суп, де основним інгредієнтами є помідори, перець чилі.
— овочевий суп у багатьох частинах Індії по-різному називається, але найпопулярніше є назва рас, яке з мови народу тамілів позначає «сік».
— Расам в індійській кухні виступає як окреме рідке блюдо. А також може подаватися з відвареним рисом.
— Тамаринд відноситься до бобових. М'якоть продукту використовується як спеції в індійській кухні. Найчастіше застосовується під час приготування рідких страв.