Як варити кров'яну ковбасу
продукти на 15 ковбасок 15 см
яловича або свиняча кров — 0,5 літра
Кишки свинячі — 1,8 метра
Перловка — 1 стакан
Сало — 200 грам
ріпчаста цибуля — 1 велика голова
сіль — 1 столова ложка
чорний мелений перець — 1 чайна ложка
материнка — 1 чайна ложка
Майоран — 1 столова ложка
Вода — 5 склянок
як варити кров'яну ковбасу
1. Перловку промити до прозорої води, залити проточною водою і залишити на 3 години.
2. Залити перловку 3 склянками води.
3. Поставити каструлю з перловкою на вогонь.
4. Поки вода закипає, очистити і дрібно нарубати цибулю.
5. Після закипання води, додати цибулю до перловки, перемішати. 6. Додати сіль, перець, рубане сало.
7. Варити перлову кашу 50 хвилин, трохи остудити.
8. Додати до перловки попередньо проціджену яловичу кров, чорний перець, материнку і майоран — добре перемішати.
9. Свинячі кишки промити зовні, вивернути, очистити і ретельно промити зсередини.
10. Налити в миску 2 склянки води, посолити і перемішати.
11. Викласти в воду кишки і залишити на півгодини.
12. Злити воду з кишок, набити їх через воронку ковбасним фаршем не дуже щільно.
13. Перев'язати ковбаски нитками і наколоти голкою в 5-10 місцях.
14. Залити кров'яну ковбасу водою так, щоб вона повністю покривала ковбаски.
15. Варити після закипання ковбаски 10 хвилин.
16. Охолодити ковбаски в підвішеному стані і зняти нитки.
17. Перед подачею обсмажити кров'янку на сковорідці або в мангалі протягом 5-7 хвилин.
Фкуснофакти
при додаванні солі в ковбасу потрібно бути обережним, тому що кров сама по собі має солонуватий смак.
Перловку у рецепті кров'янки можна замінити такою ж кількістю гречки , манки або рису. В Естонії, як правило, готують кров'янку з перловкою, на Україні — з гречкою.
свинячі кишки в рецепті кров'яної ковбаси можна замінити яловичими.
для м'якості, в ковбасний фарш можна додати трохи молока (на 1 кілограм крові — 100 мілілітрів молока).
Кишки досить важко знайти в магазинах, їх зазвичай замовляють заздалегідь в м'ясних крамницях.
частково, можна замінити кров на рубані субпродукти (в цьому випадку кров'янку варити від 1 години).
готовність кров'яної ковбаси визначається проколами — якщо сік, що виділяється з ковбаски, прозорий, значить ковбаса готова.
термін зберігання кров'яної ковбаси — 2-3 дні в холодильнику.