Як приготувати Тома Кха Кай
продукти
курка без кістки і шкіри — 200 грам (для більш наваристого варіанту підійде м'ясо з стегон, для більш дієтичного варіанту — філе грудки)
печериці
або
шиітаке
— 100 грам
кокосове молоко — 0,5 літра
Томат — 1 середній
перець чилі — 2 стручки
імбир — невеликий корінець
Лимонник — 2 гілочки
рибний соус — 1 столова ложка
кріп — кілька гілочок
листя каффір лайма — 6 штук
Коріандр — 1 столова ложка
Лимон — половинка
Вода — 1 літр
кінза для прикраси
Як варити Тома Кха Кай
1. Очистити імбир, натерти на дрібній тертці.
2. Лимонник вимити, викласти на дошку і побити зворотною стороною ножа щоб посилити виділення соку.
3. Викласти імбир і лимонник в каструлю, залити водою і поставити на вогонь.
4. Довести воду до кипіння і поварити 30 хвилин до повного приготування курки.
5. Процідити бульйон — тепер він насичений ароматом спецій.
6. Куряче м'ясо нарізати або розділити на великі шматочки, повернути в бульйон.
7. Помідори помити, обдати окропом, потім очистити від шкірки і дрібно нарубати; додати в суп.
8. Перець чилі помити, дрібно нарубати, додати в томат.
9. Очистити і вимити гриби, тонко нашаткувати.
10. Розігріти сковорідку, налити оливкову олію, викласти гриби і обсмажити їх протягом 5 хвилин.
11. Влити в суп кокосове молоко, рибний соус, свіжий вичавлений лимонний сік, додати листя каффір лайма, перемішати.
12. Після закипання викласти гриби і варити 5 хвилин.
13. Вимкнути вогонь, 5 хвилин настояти суп під кришкою і подавати, прикрасивши гілочками кінзи і кропу.
Фкуснофакти
— Суп тому Кха Кай — це кисло-пряний суп тайської і Лаоської кухні, другий за популярністю після супу Том ям , нарівні з супом Том Кха Кунг. Обов'язкові продукти для варіння тому Кха Кай — кокосове молоко , листя лайма, лимонник, перець чилі, кріп або коріандр, гриби , курку, рибний соус і сік лайма. В Україні, щоб суп придбав наваристість, прийнято додавати курячий бульйон і обсмажувати гриби.
— відмінність супу тому Кха Кай від супу Том Кха Кунг — використання і приготування особливим чином курки замість креветок.
— щоб знизити гостроту супу, можна очистити перець чилі від насіння. Особливу родзинку тому Кха Кай придбає, якщо обсмажити перець перед додаванням в суп.
— кріп традиційно використовується в Лаоської кухні, тайська кухня його для Тому Кха Кай ігнорує.
— кокосове молоко в рецепті тому Кха Кай можна замінити на порошкове.
— солити суп тому Кха Кай необхідно з особливою обережністю, щоб сіль не перебила кислинку.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!