Як варити спаржу
знадобляться — спаржа (півкіло), вода
Як підготувати спаржу до варіння
1. Промити спаржу під струменем холодної води.
2. Очистити спаржу від плівки на верхній частині спаржі, волокнистої шкірки і грубих місць за допомогою гострого ножа з коротким лезом або картоплечисткою.
3. Зібрати спаржу в пучок і зрізати корінці.
4. Обв'язати пучок спаржі ниткою, щоб овочі рівномірно проварилися.
Як варити спаржу
1. Викласти спаржу у високу каструлю і залити водою до половини довжини овоча, щоб головки спаржі варилися на пару.
2. Посолити воду з розрахунку 1 чайна ложка на 1 літр води.
3. Поставити каструлю на сильний вогонь і дочекатися закипання.
4. Після закипання зменшити вогонь до середнього і варити спаржу 3-4 хвилини.
подавати спаржу в гарячому вигляді з улюбленими соусами.
як варити спаржу на пару
1. Викласти спаржу в контейнер пароварки, посипати сіллю рівномірно.
2. Налити в ємність для води воду.
3. Варити зелену спаржу на пару 5 хвилин, білу — 7 хвилин.
подивіться, як варити сушену спаржу .
Крем-суп зі спаржі
продукти
Спаржа — 600 грам
масло вершкове — 100 грам
борошно — 200 грам
Молоко — 1 стакан
яєчні жовтки — 2 штуки
як варити крем-суп зі спаржі
1. Свіжу спаржу зварити, потім протерти через сито, додати бульйону 1 стакан, довести до кипіння.
2. Змішати яєчні жовтки, молоко і масло, борошно, заправити сумішшю спаржу.
3. Довести до кипіння.
4. Подавати з покладеним в тарілки беконом.
Фкуснофакти
— Біла спаржа відрізняється від Зеленої, в першу чергу, способом вирощування: Біла спаржа росте у вигляді кореня і видаляється з землі досить молодий, тому має білий колір. Зелена ж спаржа — це молоді стебла довжиною до 20 сантиметрів, що зійшли до сонця і тому придбали класичний забарвлення.
— вважається, що біла спаржа більш поживна , тому що на поверхні грунту паростки спаржі частково втрачають поживні речовини.
— смак і у білій, і у зеленій спаржі нагадує смак зеленого горошку.
— вартість спаржі в магазинах — від 500 грн./1 кілограм свіжої зеленої спаржі і від 500 грн./1 кілограм білої спаржі (на квітень 2017 року). Спаржа вважається делікатесом. Заморожена спаржа продається за 100-150 грн./півкіло.
— по латинськи спаржа названа «Аспарагус», за назвою амінокислоти аспаргін. Цією кислотою збагачена спаржа, вживання продуктів, що містять аспаргін, вважається необхідним для нормальної роботи нервової системи і підтримки діяльності.
— При вибір спаржі у магазині необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд спаржі: паростки або коріння повинні бути не в'ялими, а пружними; шкірка повинна бути рівною, плоди без пошкоджень, колір — природної яскравості.
— калорійність відвареної білої спаржі — 17 ккал/100 грам, зеленої — 25 ккал/100 грам.