Як варити масло ДХІ
продукти
Масло вершкове жирністю не менше 82% — 1 кілограм
Як зварити масло ДХІ
1. Масло помістити в жароміцний, бажано товстостінний посуд, щоб масло прогрівалося рівномірно.
2. Масло розтопити, поставивши каструлю на найменший вогонь.
3. Варити масло 3-5 хвилин після закипання на малому вогні до утворення піни — це залишки молочного білка.
4. Варити ДХІ 1 годину до янтарно-золотистого кольору.
5. Зварене масло ДХІ злити в каструльку, ігноруючи осад, або злити через кілька шарів марлі, і трохи остудити.
6. Остигнуло масло ДХІ через марлю розлити по гарячих банках зі скла або пластику, і залишити на зберігання при кімнатній температурі.
Фкуснофакти
— Масло ДХІ (Гі) — популярний продукт індійської кухні, який являє собою одну з різновидів топленого вершкового масла. ДХІ відрізняється від топленого масла повною відсутністю води і молочного білка. Продукт повсюдно поширений в ряді країн Південної Азії.
— згідно з ученням аюрведи, ДХІ відноситься до категорії чистих продуктів, здатних не псується досить довго. Зберігати масло ДХІ рекомендується три-чотири місяці, причому навіть при зберіганні без холодильника воно не прогіркне і не окислиться.
— вживання ДХІ в їжу сприяє видаленню холестеринових бляшок, очищає судини. Вміщені в олії ДХІ речовини-антиоксиданти попереджають розвиток атеросклерозу і порушень структури ДНК. У маслі ДХІ присутні вітаміни групи А і Е, що відповідають за нормальне функціонування імунної, нервової та серцево-судинної систем і позитивним чином впливають на стан волосся і шкіри. Також в олії ДХІ міститься лінолева кислота, що сприяє зростанню, розвитку і регенерації органів і тканин людського організму.
— Не дозволяється вживати ДХІ спільно з холодною їжею і холодними напоями, так як в цьому випадку ДХІ застигне на стінках шлунка, що буде заважати виробленню шлункового соку і може послужити причиною застійних явищ.
— в Індії з осаду, що утворюється при варінні ДХІ, готують солодощі, змішуючи її з медом. Так готують, наприклад, бурфи .
— в якості спецій для ДХІ можна використовувати кмин, перець, корінь імбиру. Їх можна додати в кінці приготування, після закінчення варіння.
— Маслом ДХІ смачно просочити рис , варені овочі , салати зі свіжих овочів. Також ДХІ додається в будь-які каші .
— При заготівлі посуду для зберігання ДХІ враховуйте, що вершкове масло увариться на 20-25% в обсязі.
— калорійність ДХІ — близько 900 ккал/100 грам.