⏰ як варити ДХІ - рецепт індійського масла в домашніх умовах.

Як варити ДХІ?

20:00
ДХІ варять з вершкового масла: без додавання води його топлять в каструлі на невеликому вогні і варять 1 годину після закипання. Перевірити готовність можна за кольором: готове масло ДХІ золотисто-бурштинового кольору, а при охолодженні в холодильнику - яскраво жовтого кольору. Потім масло ДХІ можна використовувати як звичайне вершкове масло, але ніяких шкідливих речовин і добавок в ньому вже точно не буде - вони все випаруються, знімуться разом з піною або втечуть з осадом.

Як варити масло ДХІ

продукти
Масло вершкове жирністю не менше 82% — 1 кілограм

Як зварити масло ДХІ
1. Масло помістити в жароміцний, бажано товстостінний посуд, щоб масло прогрівалося рівномірно.
2. Масло розтопити, поставивши каструлю на найменший вогонь.
3. Варити масло 3-5 хвилин після закипання на малому вогні до утворення піни — це залишки молочного білка.
4. Варити ДХІ 1 годину до янтарно-золотистого кольору.
5. Зварене масло ДХІ злити в каструльку, ігноруючи осад, або злити через кілька шарів марлі, і трохи остудити.
6. Остигнуло масло ДХІ через марлю розлити по гарячих банках зі скла або пластику, і залишити на зберігання при кімнатній температурі.

Фкуснофакти

— Масло ДХІ (Гі) — популярний продукт індійської кухні, який являє собою одну з різновидів топленого вершкового масла. ДХІ відрізняється від топленого масла повною відсутністю води і молочного білка. Продукт повсюдно поширений в ряді країн Південної Азії.

— згідно з ученням аюрведи, ДХІ відноситься до категорії чистих продуктів, здатних не псується досить довго. Зберігати масло ДХІ рекомендується три-чотири місяці, причому навіть при зберіганні без холодильника воно не прогіркне і не окислиться.

— вживання ДХІ в їжу сприяє видаленню холестеринових бляшок, очищає судини. Вміщені в олії ДХІ речовини-антиоксиданти попереджають розвиток атеросклерозу і порушень структури ДНК. У маслі ДХІ присутні вітаміни групи А і Е, що відповідають за нормальне функціонування імунної, нервової та серцево-судинної систем і позитивним чином впливають на стан волосся і шкіри. Також в олії ДХІ міститься лінолева кислота, що сприяє зростанню, розвитку і регенерації органів і тканин людського організму.

— Не дозволяється вживати ДХІ спільно з холодною їжею і холодними напоями, так як в цьому випадку ДХІ застигне на стінках шлунка, що буде заважати виробленню шлункового соку і може послужити причиною застійних явищ.

— в Індії з осаду, що утворюється при варінні ДХІ, готують солодощі, змішуючи її з медом. Так готують, наприклад, бурфи .

— в якості спецій для ДХІ можна використовувати кмин, перець, корінь імбиру. Їх можна додати в кінці приготування, після закінчення варіння.

— Маслом ДХІ смачно просочити рис , варені овочі , салати зі свіжих овочів. Також ДХІ додається в будь-які каші .

— При заготівлі посуду для зберігання ДХІ враховуйте, що вершкове масло увариться на 20-25% в обсязі.

— калорійність ДХІ — близько 900 ккал/100 грам.

поділитися з друзями
Рейтинг
( поки оцінок немає )
Сколько варить?