Як варити чампуррадо
продукти
Молоко — 250 мілілітрів (1 склянка)
чорний шоколад — 3 квадратика від плитки
Борошно кукурудзяне — 2 столові ложки
цукор коричневий — 2 склянки
Вода — 375 мілілітрів (1,5 склянки)
ваніль — 1 чайна ложка
крохмаль кукурудзяний — 1 чайна ложка
кориця — 1 паличка
сіль — щіпка
Як варити чампуррадо
1. Паличку кориці викласти на суху сковорідку і на повільному вогні просушити 2 хвилини для більшого аромату.
2. Помістити паличку кориці в ступку і потовкти, розділивши її на кілька частин, потім викласти в кавомолку і подрібнити.
3. У тарілку всипати кукурудзяну муку і крохмаль, перемішати.
4. Додати до суміші 3 столових ложки води, дрібку солі і добре перемішати.
5. В окрему каструлю влити молоко, воду, що залишилася, поставити на слабкий вогонь і розігріти.
6. Додати в каструлю темний шоколад, цукор і заважати до тих пір, поки вони не розчиняться в молоці і воді.
7. У каструлю всипати суміш з борошна і крохмалю, корицю і ваніль; перемішати.
8. Тримати каструлю 10 хвилин на слабкому вогні, помішуючи: за цей час чампуррадо повинен почати загусати.
9. Зняти варений чампуррадо з плити, розлити по келихах, подати на стіл гарячим.
Фкуснофакти
— Чампуррадо — традиційний мексиканський напій. Вважається різновидом атоле. Подається до столу в гарячому вигляді.
— Атоле — каша або напій, в залежності від кількості маїсових зерен і кукурудзяного борошна. У Мексиці їдять атоле вранці, замінюючи сніданок.
— Обов'язковими інгредієнтами чампуррадо вважаються кукурудзяне борошно, коричневий цукор і чорний шоколад. Для ароматизації в чампуррадо додають ваніль, корицю. А щоб надати новий смак чампуррадо, на початку варіння додають цедру апельсина, курячі яйця або подрібнений арахіс.
— Чампуррадо іноді продається у вигляді порошку. Для приготування слід його залити молоком або водою, розміщувати і підігріти.
—В Україну книгу письменниці Лаури Есквіль « Шоколад на крутому окропі»переклали як « Чампуррадо для дружини мого чоловіка», натякаючи на Мексиканські традиції описуваних в романі пристрастей.