⏰ як варити шулюм-в каструлі і Казані. Правила варіння і секрети смачного шулюма

Скільки варити шулюм?

10:00
варити шулюм 2 години. Загальний час приготування 2,5 години.

Як варити шулюм

продукти
Баранина з кісткою — 1 кілограм
Баклажан — 1 штука
помідор — 2 штуки
Перець солодкий — 2 штуки
морква — 1 штука
цибуля ріпчаста — 2 штуки
Зелень — великий пучок (кріп, петрушка, кінза)
лавровий лист — 2 штуки
сіль — 2 столові ложки
чорний перець — 1 чайна ложка
Приправа для баранини — 1 чайна ложка
Вода — 4 літри

підготовка продуктів
1. Баранину вимити, нарізати на шматки.
2. Цибулю почистити.
3. Розрізати навпіл 2 болгарських перцю, насіннєву коробку видалити.
4. Баклажан розрізати на 6 частин.
5. Великий пучок зелені крупно нарізати.

приготування в Казані
1. У казан покласти баранину, додати по чайній ложці приправи для баранини, чорного меленого перцю, 2 столові ложки солі. Налити 4 літри води.
2. Встановити казан над вогнем, варити м'ясо 1,5 години. Утворену піну видалити.
3. У бульйон додати нарізаний на великі шматки баклажан і половинки перцю. 2 цибулини, 2 помідори, одну моркву, два лаврові листки покласти цілими.
4. Варити овочі в бульйоні 30 хвилин.
5. У казан покласти нарізану зелень, накрити кришкою і дати постояти 20 хвилин.
6. Шумівкою виловити овочі з бульйону. Лук викинути, а всі інші розрізати на шматочки і скласти в блюдо.

у порційні тарілки покласти шматок м'яса і залити бульйоном. Овочі кожен візьме сам з загального страви.

Фкуснофакти

— Шулюм — національне узбецьке блюдо. М'ясний суп з овочами традиційно вариться з баранини, якщо її немає, підійде свинина або яловичина.

— потрібно враховувати, що при варінні в казані на відкритому вогні вода сильно випаровується. Повинно залишитися бульйону не менше 2,5 літрів. При необхідності додати води, але бажано це зробити до закладки овочів.

— Шулюм можна варити в каструлі. Як варіант: овочі нарізати на шматочки до закладки в бульйон і не виловлювати. При бажанні додати картоплю.

як варити шулюм в каструлі
1. Яловичі ноги помістити в каструлю, в яку додати 4 літри води. Варити 7 годин під напівприкритою кришкою. Ретельно зняти піну. Вогонь - дуже маленький.
2. Додати рубець, перець горошком, цілі листи лаврушки.
3. Додати нарізаний рубець, варити близько години. Додати зелень.

додатково в шулюм
1. Редьку нарізати пластинками, розкласти на тарілці, посолити, скропити олією.
2. Часник висипати в миску, залити ополоником бульйону, додати виноградний оцет.

подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?