Рецепт відвареного хека з приправами
продукти філе хека — півкіло огірковий розсіл — 1 стакан Вода — 1 стакан вершкове масло — 30 грам зелена цибуля, часник, кріп, петрушка, чорний перець — за смаком.
як смачно варити хека у каструлю влити огірковий розсіл і воду, довести до кипіння, викласти шматочки хека шкірою вгору, спеції, і варити 30 хвилин. Подавати відвареного хека з вершковим маслом.
польський соус до відварного хеку
продукти бульйон — півтори склянки борошно — 2 столові ложки соняшникова або оливкова олія — 1 столова ложка куряче яйце — 1 штука вершкове масло — половина столової ложки лимонний сік від половинки лимона сіль — за смаком як готувати соус до хеку 1. Зварити куряче яйце, дрібно порізати. 2. На сковороді розтопити масло, викласти борошно, підсмажити, помішуючи. 3. Розвести бульйоном хека. 4. Додати яйце, зелень і приправи, налити лимонний сік, посолити і варити без кришки 10 хвилин. Подавати соус окремо від хека.
Фкуснофакти
— калорійність хека — 86 ккал/100 грам. — вартість замороженого хека — 100-150 грн./1 кілограм (в середньому в Києві на Червень 2020 року). вибирати хека у магазині необхідно сухої заморозки (інакше є ймовірність заплатити ще й за лід за ціною хека), філе має бути цілим (інакше великий ризик повторної заморозки), довжиною не більше 30 сантиметрів, кількість глазурі не повинно перевищувати 5%. — Сезон хека — у лютому-березні, тоді вартість на цю рибу значно знижується. — інша назва хека — мерлуза. — смажити хека по 7 хвилин з кожного боку на середньому вогні без кришки. — термін зберігання вареного хека — 3 дні в холодильнику. — у рибі мало кісток, хек вважається низькокалорійним продуктом досить низької вартості, тому хек дуже поширений в кулінарії. — хек дуже корисний вмістом вітамінів PP (зростання, здоров'я шкіри і кісток, підтримання нормального травного тракту), вітамін B9 (ріст і розвиток нових клітин), вітамін A (нормалізація обміну речовин і імунної системи), йоду (нормальна робота нервової системи і щитовидної залози) і міді (здоров'я кісткової і кровоносної систем).