Як варити ямс
знадобляться — ямс, вода
1. Ямс вимити і викласти на друшляк.
2. Очистити ямс від шкірки за допомогою ножа для чищення овочів.
3. Вимити ямс і викласти на обробну дошку.
4. Розрізати кожен бульба так, щоб окремі частини ямсу були приблизно однакового розміру (в ідеалі, як 1 картоплина середнього розміру).
5. Викласти ямс в каструлю і залити водою: вода повинна на пару сантиметрів покривати ямс.
6. Поставити каструлю з ямсом на вогонь і дочекатися закипання.
7. Варити ямс 30 хвилин після закипання, злити воду і використовувати ямс за призначенням.
ваш ямс зварений!
як варити фуфу
продукти
Ямс (іньям) — 300 грам
яловичина — 200 грам
Лук — 100 грам
помідори — 2 невеликих
перець — 0,5 чайної ложки
Бульйон (курячий або м'ясний) — 0,5 літра
кокосове молоко — 150 грам
Вода — 1,5 літра
сіль — 0,5 чайної ложки
Як варити фуфу
1. Промити бульби ямсу, видаляючи лусочки щіткою. Очистити ямс, нарізати кубиками стороною 3 сантиметри.
2. Викласти ямс в каструлю з 1 літром води, посолити, закрити кришкою і закип'ятити.
3. Відварювати ямс 30 хвилин (перевірити м'якість ножем).
4. Злити воду, злегка остудити ямс, розім'яти в чаші товкачем (або в блендері), періодично підливаючи воду: необхідно домогтися м'якої, повітряної, однорідної консистенції без грудочок.
5. Для соусу: нарізати яловичину невеликими шматочками, з'єднати в каструлі з нарубаними помідорами і цибулею, залити бульйоном. Закип'ятити, готувати на несильному вогні 30 хвилин.
6. Додати в бульйон перець, влити 150 грам кокосового молока і варити 15 хвилин.
7. Змочити руки водою, надати масі з ямсу форму кульки радіусом 2 сантиметри.
подавати фуфу до столу, налив соус в окрему чашку, або залити фуфу соусом.
Фкуснофакти
— Ямс — це бульбовий овоч, нагадує картоплю, якби вона була дуже великою (вагою 20-70 кілограм) і сильно витягнутої. Особливо ямс поширений в Африці, де його вживають в кількості, порівнянним з вживанням хліба. Ще б пак, адже борошно для хліба роблять з ямсу.
— Ямс дуже добре зберігається в російських умовах при кімнатній температурі — до півроку. Адже на батьківщині ямсу доводиться зберігається при сильній спеці.
— щоб правильно вибрати ямс, необхідно натиснути на овоч: якщо він твердий і злегка пружний, значить овоч хороший. Якщо ж овоч м'який, з в'ялою шкіркою, то купувати такий не рекомендується.
— смак у ямсу солодкуватий, близький до картоплі, тільки більш м'який.
— Ямс не можна вживати в сирому вигляді, необхідно піддавати тепловій обробці.
— калорійність ямсу — 118 ккал.
— Фуфу — блюдо, що нагадує кашу, популярне в Західній і частково в Центральній Африці. Його подають і в звичайні дні, і до святкового столу.
— Блюдо готується з іньяма (ямса), батату (солодкої картоплі), іноді маїсу (цукрової кукурудзи) або рису.
— Фуфу їдять руками, відщипуючи шматочки і скачуючи з них кульки. Кульки умочують в соус і ковтають не жуючи. Поруч ставлять миску з водою для ополіскування рук.
— Блюдо фуфу стало відомо в острівних країнах Карибського басейну (Куба, Гаїті, Ямайка, Домінікана і т.д.) завдяки рабам-африканцям.
— Ямс можна замінити порошкоподібним іньямом — порошок змішують з водою і варять в каструлі 5 хвилин. Інші варіанти — батат (солодка картопля) або звичайна картопля — краще не дуже розварюються сортів.