скільки варити холодець?
у скороварці холодець варити 40 - 50 хвилин залежно від використовуваного м'яса.
простий рецепт холодцю
продукти
на 5 літрів води
Свиняча рулька — 1 штука, 1,5-2 кілограми (або 1 свиняча ніжка і 1,5 кілограма свинини на кістці)
М'ясо яловиче або свиняче — 500 грам
Курячі ніжки — 3 штуки
Часник — 5-6 штук
Чорний перець (горошком) — штук 30
Морква — 3 штуки
Ріпчасту цибулю — 2 голови
Лавровий лист — 4-5 листків
Як варити холодець
1. Свинячу ногу покласти у велику (7-10 літрів) каструлю з киплячою водою, довести до кипіння, варити 5 годин на дуже тихому вогні під кришкою.
Потім викласти в каструлю м'ясо і
курячі ніжки
, спеції та овочі, плюс сіль.
варити холодець ще 1,5 години. Злити через друшляк, овочі і спеції видалити. Відокремити м'ясо від кісток (важливо перевірити, щоб дрібні кісточки не потрапили в підсумкове блюдо), дрібно нарізати. У порізане м'ясо влити бульйон, потерти часник і ретельно перемішати.
далі беремо форми, розкладаємо по ним м'ясо і заливаємо бульйоном. Остужаем і кладемо в холодильник застигати. Залежно від наваристості холодцю, він застигне через 4-8 годин.
як варити холодець в мультиварці
1. Викласти м'ясо в мультиварку, залити водою, додати сіль і перець, покласти лавровий лист.
2. Додати очищені цибулю і моркву.
3. Закрити кришку мультиварки.
4. Налаштувати мультиварку на режим « гасіння» і час — 6 годин.
5. Через 6 годин відкрити кришку, м'ясо викласти і остудити, розібрати.
6. Бульйон процідити.
7. За формами розкласти м'ясо, залити охолодженим бульйоном.
8. Прибрати форми з холодцем в холодильник застигати.
Фкуснофакти
— класичні пропорції продуктів для 5-літрової каструлі холодцю — на 2 кілограми жирної свинини на кістки 500 грам нежирного м'яса, 3 курячих ніжки. Такий холодець застигне без додавання желатинирующих продуктів.
— щоб бульйон для холодцю був прозорим, м'ясо попередньо можна замочити на 8 годин. Шкірку свинячої ніжки можна поскоблить від бруду. Холодець вийде прозоріше, якщо злити після закипання перший бульйон і замінити його свіжою водою.
— холодець до застигання можна прикрасити вареними яйцями і вареною морквою , зеленню, зеленим горошком, консервованою кукурудзою.
— якщо хочеться зварити « м'який» по консистенції м'яса холодець, варене м'ясо можна пропустити через м'ясорубку.
— якщо хочеться зварити «рівний» холодець, за 1 годину до остаточного застигання ретельно перемішати м'ясо з застигаючим бульйоном.
— якщо хочеться приготувати холодець в скороварці , час варіння холодцю складе 40-50 хвилин.
— для додання пікантного смаку , можна перед заливкою додати в холодець подрібнений часник.
— подавати холодець до столу слід з хлібом, хріном і гірчицею.
— щоб холодець застиг без додавання желатину, необхідно при варінні не додавати води в бульйон. Відразу налийте води побільше і варіть на тихому вогні — так, щоб бульйон не сильно виварювався.
— якщо бульйон вийшов рідким або є необхідність готувати холодець з бульйоном низької калорійності, на кожен літр процідженого бульйону додати 3-5 грам грам желатину (в залежності від жирності бульйону). Спочатку відміряти і остудити 1 стакан бульйону, в нього всипати желатин, перемішати і залишити хвилин на 10. Потім підігріти суміш в каструльці до 65 градусів при постійному помішуванні, влити в основну масу бульйону, ретельно перемішати і розлити по мисках з м'ясом. Орудувати потрібно швидко: желатиновий бульйон почне застигати вже при кімнатній температурі.
— солять холодець за півгодини до закінчення варіння, щоб Просолов і бульйон, і м'ясо. Якщо посолити холодець на початку варіння, в результаті, у міру випаровування води, холодець може виявитися пересоленим.
— зберігати м'ясний холодець можна в холодильнику не більше 10 днів при температурі 0 — +1 градус в зоні свіжості. При цьому важливо, щоб м'ясо для холодцю оброблялося не голими руками, а в рукавичках. Якщо холодець планується зберігати так довго, форми для холодцю перед розкладанням м'яса слід обдати окропом, і самі форми слід передбачити з щільно закриваються кришками, щоб холодець не всихав. Якщо кришок немає, то слід форми з холодцем укласти в поліетиленові пакети і щільно закрити. Якщо холодцю дуже багато, рекомендується відразу після охолодження його заморозити, а при необхідності розтопити, прокип'ятити і знову розлити по чистим формам. Не рекомендується довго зберігати холодець, прикрашений яйцями і овочами.
подивіться, як варити курячий холодець , холодець зі свинячих ніжок і холодець з яловичини !
вартість продуктів для холодцю на нашу рецептом — близько 375 грн. (в середньому в Києві на Червень 2020 року).
Загальний час варіння холодцю від початку варіння до застигання — близько 12 годин. Чистого часу на кухні — 2-3 години.