Як варити юрму
продукти
філе судака — 300 грам
філе курки — 300 грам
яйце — 1 штука
Крупа манна — 1,5 столової ложки
лавровий лист — 4 штуки
перець горошком — 12 штук
зелена цибуля — 5 пір'я
кріп, петрушка-по 3 гілочки
селера — 1 стебло
Шафран — 0,5 чайної ложки
сіль — 2 чайні ложки
Як приготувати суп
1. Філе курки помити, залити в каструлю водою як на суп, додати 2 лаврових листки, 6 горошин перцю, 1 чайну ложку солі і поставити на плиту.
2. Варити бульйон 20 хвилин.
3. Філе судака промити, порізати на шматочки, викласти в окрему каструлю, залити водою, всипати 2 лаврові листки, 6 горошин перцю, 1 чайну ложку солі і поставити на плиту.
4. Варити судака 20 хвилин після закипання.
5. Пір'я зеленої цибулі промити і порізати.
6. Петрушку і кріп помити, порубати.
7. Селера промити, зрізати корінь, дрібно порізати.
8. Яйце розбити в тарілку і збити.
9. З курячого бульйону вийняти м'ясо, остудити і порубати м'ясо на шматочки.
10. Додати в м'ясо зелену цибулю, манну крупу, збите яйце. Перемішати і сформувати кнелі, розміром з волоський горіх.
11. З бульйону вийняти рибу.
12. Змішати два бульйону. Курячого повинно бути більше.
13. Отриманий бульйон поставити на слабкий вогонь і варити 2 хвилини.
14. Додати кнелі, варити 5 хвилин і потім вийняти.
15. Додати в бульйон дрібно порізану петрушку, кріп, селеру, шафран і варити 2 хвилини.
16. Додати в бульйон шматочки риби, кнелі і кип'ятити 3 хвилини.
17. Перед подачею, в кожну тарілку покласти 1 шматочок риби і 3 кнелі.
Фкуснофакти
— Юрма — гаряче перша страва, що складається з двох видів бульйону: Рибного і курячого.
— назва була обрана древнім народом, що займався полюванням і риболовлею. Перекладалося з їхньої мови, як« повним повно в казанку ».
—Блюдо практично не готують в даний час, останній раз про нього згадували в роботі « Домострой», що датується 1547 року. Існує 2 причини зникнення страви. Перша — парадний суп став замінюватися західноєвропейськими стравами. Друга причина РЕЛІГІЙНА: приготування суперечило принципам поділу їжі на скромну і пісну.
— Юрма має в'яжучий склад, саме це є причиною сильної спраги після вживання юрми в їжу.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!