⏰ скільки варити узвар в каструлі - на якому вогні кип'ятити, коли додавати продукти, пропорції води

Скільки варити узвар?

20:00
Узвар варити 20 хвилин після закипання на тихому вогні, потім наполягати від 3 до 12 годин. Чим довше настоюється варений узвар-тим він смачніший.
в мультиварці узвар варити 20 хвилин на режимі "Гасіння".

Як варити узвар

залити 300 грам сухофруктів (курага, родзинки, сушені яблука і груші, за бажанням чорнослив) холодною водою і ретельно промити. У каструлю налити 1 літр води, поставити на вогонь, довести до кипіння, покласти в воду сухофрукти, варити 20 хвилин на малому вогні під кришкою. По закінченню варіння додати цукор або мед. Наполягати узвар після варіння 12 годин. Перед подачею узвар можна процідити. Прикрасити узвар можна лимоном.

Фкуснофакти

— Узвар — традиційний український напій з сухих фруктів і ягід, а по суті — компот з сухофруктами. У процесі приготування їх тільки доводять до кипіння і наполягають — іншими словами заварюють. Звідси походить і назва напою — узвар. До речі, свою популярність він придбав в Україні.

— як правило за старих часів узвар готували на Святвечір — 6 січня. Вважалося ,що цей напій — символ наближається Різдва Христового. Давня традиція готувати узвар і на честь народження дитини. Сухофрукти і ягоди в давнину сприймалися як символ родючості, мед, який іноді додавали в цей напій — як символ солодкого життя. А всі разом — надія на щастя і благополуччя.

— для приготування узвару в якості сухофруктів можна використовувати навіть дуже кислі сушені яблука. У процесі варіння зайва кислота пом'якшиться і анітрохи не буде відчуватися в узварі. Цукор при цьому додають в пропорції як на звичайний компот.

— Узвар не тільки дуже приємний на смак, але і шалено корисний. Володіє чудовими цілющими властивостями — благотворно впливає на судини і нормалізує діяльність шлунково-кишкової системи, а також використовується як протизапальний засіб. Жінкам такий напій буде особливо корисний, так як вважається, що він подовжує молодість і красу. Крім того, регулярне вживання узвару сприяє виведенню з організму токсинів і солей важких металів. А за рахунок властивостей входять до його складу сухофруктів, є ще й прекрасним тонізуючим засобом. Узвар заряджає організм енергією і бадьорістю на весь день.

варіанти наборів сухофруктів для узвару на 1 літр води:
1) 100 грам яблук, 100 грам груш, 100 грам чорносливу;
2) 100 грам урюка, 100 грам родзинок і 100 грам вишні;
3) 300 грам шипшини;
4) 200 грам чорносливу, 100 грам яблук.

поділитися з друзями
Рейтинг
(поки оцінок немає )
Сколько варить?