Як варити какао
найпростіший спосіб — в каструлі
- відміряти рідина — молоко, або розбавлене водою молоко, якщо хочеться зробити напій легше. Зручно відміряти рідина кружками, з яких какао потім будуть пити: наприклад, звичайна ікеевская гуртка — 300 мілілітрів.
- у невелику каструлю або турку перелити рідину, поставити на самий тихий вогонь. Прийнято варити какао на сніданок — і краще зварити його якраз до подачі страв, так як він швидко остигає. Ставте молоко на самий тихий вогонь, а поки воно гріється, смажте яєчню або робіть бутерброди.
- у тепле молоко всипати какао-порошок (самий звичайний — «Золотий ярлик») і активно перемішати — на кухоль 300 мілілітрів потрібна 1-2 чайних ложки порошку (1 — м'який смак, 2 — міцний з гірчинкою).
- слідом всипати в напій 1-3 чайних ложки цукру за смаком і в залежності від фортеці какао.
- динамічно перемішувати какао секунд 20 до повного зникнення грудочок какао-порошку, підігріти до перших бульбашок і перелити в чашку.
за смаком додати і розчинити шоколад, всипати корицю і цитрусову цедру, прикрасити маршмеллоу. На дно каструлі відразу ж налити трохи води, інакше підсохлий порошок ускладнить миття каструлі.
Рада : щоб без зусиль і швидко зварити какао, скористайтеся таймером: 1 гуртка какао закипить за 3-4 хвилини. Але іноді потрібно зварити какао повільно (наприклад, якщо спізнюєтеся і потрібно відійти від плити перед сніданком в душ) . У такому випадку після розчинення порошку налаштуйте плиту на дуже тихий (зазвичай це 2-я потужність з 10), тоді какао точно не закипить до перемикання на більш активний вогонь — і вам залишиться тільки довести какао до першої пари.
Як варити какао в кавоварці
Трубку капучинатора опустити в кухоль з молоком і цукром, включити і почекати 2-3 хвилини до моменту, поки напій не прогріється. А ось заправляти какао порошок в ємності кавоварок не варто, так як він занадто дрібний, щоб бути обробленим паром.
Як варити какао в мікрохвильовці
у чашку, придатну для мікрохвильових печей, налити молоко або суміш води і молока в співвідношенні за смаком. Додати цукор, активно перемішати, поставити в мікрохвильовку на 1 хвилину при максимальній потужності. Мікрохвильовка підігріє рідина і тепер перемішайте все до відсутності грудочок. Поставити в мікрохвильовку на максимум ще на 1-1, 5 хвилини.
як варити Домініканське какао Домініканське какао продають у вигляді кульок або плитками. Кульки потрібно перед варінням розмолоти або потерти на дрібній тертці. Варити таким же способом, але оскільки Домініканський какао мінімально оброблений, для повноти смаку після закипання проваріть напій на тихому вогні 1-2 хвилини.
Плитки готувати зовсім інакше: їх треба поламати і розтопити як шоколад, а потім розбавити молоком або водою.
Фкуснофакти
— варити какао потрібно без кришки і на самому тихому вогні. Найкраще варити стільки какао, скільки ви зможете випити за раз, так як простоявши більше години на плиті напій буде втрачати свої смакові якості.
— діти дуже люблять какао, але як же його варити, щоб не було пінки? — якщо змішати молоко з водою, пінки не буде. Ну або пінку перед подачею какао можна зняти ложкою.
— варити какао корисно тим, хто щільно «сидить» на каву: якщо варити порошок на воді і без цукру — досить
— зварити какао без осаду практично неможливо, так влаштований порошок. Але якщо дуже хочеться порадувати себе напоєм без піщинок порошку — злийте його через кілька шарів марлі.
— для варіння какао можна змішати молоко з водою в пропорції 1:1, до речі при такому способі не утворюється пінка. Як варіант — зварити какао на воді, а молоко або вершки додати в готовий напій.
— для варіння використовують будь-яку зручну посуд , будь то каструля або турка, цим напій відрізняється від кави і чаю, що мають спеціальні пристосування для варіння і настоювання.
— Какао погано вбирає вологу, тому на початку варіння його слід ретельно перемішати , порошок повинен рівномірно розподілитися у воді, інакше він зіб'ється в грудки.
— Правила вибору какао : порошок без грудок однорідного коричневого кольору; запах продукту — шоколадний, дуже приємний, стимулюючий бажання негайно випити чашку напою. Порошок какао, розтертий пальцями, залишає відчуття маслянистого продукту, а не сухого пилу.
— Медиками доведена користь какао: всього чашка напою покращує настрій — що містяться в напої речовини стимулюють вироблення« гормону щастя » — серотоніну. Какао містить підбадьорливий і підвищує працездатність кофеїн, але в безпечній кількості.
— у напої містяться продовжують молодість антиоксиданти: він покращує кровопостачання мозку і знижує кров'яний тиск. Продукт містить багато цинку і заліза, так необхідних для здоров'я шкірних покривів і підтримки гормонального рівноваги.
— калорійність готового напою какао — 69 ккал/ 100 грам.