Як зварити жереха в білому соусі
Продукти Жерех — 600 грам рибний бульйон — 500-700 мілілітрів Соус бешамель — 80 мілілітрів Лимон — половинка корінь селери — 60 грам цибуля-порей — 100 грам вершкове масло — 50 грам сіль — пів чайної ложки перець — за смаком як зварити жереха в білому соусі 1. Жереха помити, почистити від луски. 2. Видалити у жереха голову, хвіст, плавники. 3. Зробити надріз по черевця, випатрати жереха. 4. Повторно помити почищеного жереха зовні і всередині, обсушити за допомогою серветки. 5. Нарізати жереха на порційні шматки середнього розміру. 6. Цибулю-порей і селеру помити, нарізати півкільцями. 7. Викласти на дно глибокого сотейника нарізані цибулю-порей і селеру, зверху — шматки жереха. 8. Залити жереха рибним бульйоном, накрити сотейник кришкою. 9. Помістити сотейник з жерехом на середній вогонь, дати бульйону закипіти, варити 10-15 хвилин. 10. Зняти сотейник з вогню, процідити бульйон в чашку. 11. Рибу перекласти в блюдо. 12. Бульйон вилити назад в сотейник, варити ще 10-15 хвилин без кришки, щоб його обсяг зменшився в два рази. 13. Влити в бульйон соус бешамель, прогріти, але не доводити до кипіння. 14. Перелити соус, що вийшов, в миску. 15. Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці або на сковороді на слабкому вогні. 16. Вичавити руками сік з половинки лимона. 17. Влити в миску з соусом сік лимона, вершкове масло, змішати. 18. Подати білий соус до відварного жереха.
Фкуснофакти
— філе жереха жирне , тому для найкращого смаку його рекомендується смажити або запікати. Голів же вистачить для того, щоб приготувати юшку. — пік сезону лову жереха — з травня по вересень. — калорійність жереха — 100 грам. — у промислових масштабах рибу не розводять, оскільки жерех живе одинаком. У зв'язку з цим знайти рибу в супермаркетах проблематично. щоб покуштувати жереха , рекомендується зв'язуватися з рибалками, що промишляють в місцях проживання риби.