Як варити варення?
як зварити варення
загальний принцип
Ягоди або фрукти очищають, миють і нарізають як завгодно, а потім варять з цукром. Цукор — сильний консервант, тому будь-яке варення довго зберігається, а якщо дотримати правила гігієни, то варення простоїть всю зиму.
1. Пропорції плодів і цукру при приготуванні варення.
Як правило, на 1 кілограм ягід беруть 1 кілограм цукру.
2. У чому варити варення?
Варення варять в латунної або сталевий посуді — в ідеалі досить широкі тази, щоб нижні шари плодів не розм'якшувалися під вагою верхніх.
3. Зберігання варення.
Варення необхідно заливати в підготовлені банки: вимиті в гарячій воді з додаванням соди і прогріті до повної сухості в духовці (при температурі 60 градусів 10 хвилин). Зберігати варення при температурі 5-25 градусів в темному місці, хоча б зрідка провітрюваному.
4. На якому вогні варити варення?
Варення необхідно варити на тихому вогні, щоб воно не пригоріло і щоб не виварилися всі корисні речовини.
5. Коли варення готове?
Варення зварено тоді, коли крапля сиропу стане зовсім тугий.
6. Знімати чи піну з варення?
Піну при варінні варення знімати.
7. Що робити, якщо варення не густіє?
Рекомендується ще раз довести варення до кипіння. Або додати трохи желирующего компонента. Можна використовувати лимонний сік — він віддасть міститься натуральний желатин. Інший варіант — використовувати сухий порошок.
8. Як зварити варення без варіння?
На одну банку плодів взяти 1 банку цукру (або на 1 кілограм плодів — 2 кілограми цукру), подрібнити за допомогою міксера. Зберігати перетерту масу в холодильнику.
9. Як організувати зберігання варення?
Для зберігання варення можна роздрукувати етикетки з назвою заготовок і датою. Або просто на банці написати маркером.
посуд для варіння варення
варення варять в каструлі або тазу . Таз хороший тим, що велика відкрита поверхня забезпечує посилене випаровування рідини — варення буде густим, але плоди або ягоди не перетравляться. Каструля зручніше у використанні, вона займає менше місця на плиті або на столі в перервах між етапами варіння варення.
можна використовувати
:
Емальований посуд — вона підходить для варіння варення. Але варто врахувати, що навіть маленький скол емалі унеможливлює використання тазу або каструлі.
посуд з нержавіючої сталі придатна для варіння варення, але іноді готовий продукт набуває «металевий» присмак.
не можна використовувати
:
Мідні тази, хоча вони традиційно вважаються кращою посудом для варіння варення. Сучасні дослідження переконують в зворотному — мідь не годиться для приготування варення. Фрукти і ягоди містять кислоту, здатну розчиняти оксиди міді, у вигляді патини (темного нальоту) виступаючі на поверхні посуду. Навіть якщо таз віддирати до блиску, використовувати його для варіння все одно не варто – іони міді руйнують аскорбінову кислоту, позбавляючи варення навіть мінімальної кількості вітаміну С.
алюмінієвий посуд категорично не можна використовувати для варіння варення. Фруктова кислота руйнує оксидну плівку на стінках каструлі або тазу і молекули алюмінію потрапляють в продукт.
наливати варення в банки краще невеликим ополоником, тому що шийки банок, як правило, вузькі — ймовірний ризик розлити варення.
про цукор в варення
— цукор при варінні варення виступає в ролі підсолоджувача, загусника і консерванту. При варінні варення цукор розділяється на фруктозу і глюкозу, це сприяє його якнайшвидшому засвоєнню організмом.
— при варінні варення найчастіше використовується цукор, отриманий з цукрових сортів буряка і очерету. Екзотичні види цукру: кленовий, пальмовий, сорговий в Україні зустрічаються рідко і для варіння варення не використовуються, як і коричневий нерафінований тростинний цукор-сирець.
— якщо зменшити норму закладки цукру, варення буде менш калорійним. Але є ризик на виході отримати консистенцію компоту, а не варення. Цукор допустимо замінювати харчовими добавками на основі пектину. Це поліпшують консистенцію варення «Конфитюрка», «Квиттин», «Желфикс» і їм подібні.
способи варіння варення
1 спосіб варіння варення — класичний
1. У посуд насипати цукор.
2. Залити цукор холодною водою.
3. Поставити посуд на вогонь.
4. Помішувати цукор до повного розчинення.
5. Довести сироп до кипіння.
6. Сироп кип'ятити 2 хвилини і вимкнути вогонь.
7. Додати ягоди.
8. Остуджувати варення 5 годин.
9. Поставити на вогонь, знову довести до кипіння і варити 10 хвилин, акуратно помішуючи і знімаючи піну.
10. Знову остудити.
11. Останній раз довести до кипіння і варити 3 хвилини.
12. Охолодити і залити варення в банки.
2 спосіб варення варення — швидкий
1. Плоди помити і обсушити.
2. Викласти плоди в посуд.
3. Всипати цукор і перешкодити.
4. Залишити на 5 годин.
5. Поставити таз на вогонь.
6. Довести до кипіння, регулярно заважаючи.
7. Варити 5 хвилин.
банки для варення
для зберігання варення використовуються скляні банки. Закривають банки бляшаними кришками за допомогою закаточной машинки або закручують кришками «твіст» — вони бувають різного діаметру, потрібно підібрати відповідні за розміром до шийки банки.
Готове варення розкладають в чисті сухі банки. Якщо продукт розфасувати в банку, де залишилися краплі води, то варення не буде зберігатися — запліснявіє або заграє.
Банки миють гарячою водою з содою. Потрібно обполоснути банку всередині і зовні водою, на губку насипати чайну ложку соди і ретельно протерти спочатку внутрішню, а потім зовнішню поверхні банок. Потім ретельно промити банку водою. Про те, що банку добре вимита, говорить характерний скрип при проведенні пальцем по її поверхні. Побутову хімію (миючі засоби для посуду) краще не використовувати. Ці кошти мають сильний запах, який зберігається на посуді і може зіпсувати аромат самого варення. Кришки також ретельно вимити з содою.
Чисті банки, в яких планується зберігати варення, потрібно простерилізувати. Для цього:
1. У каструлю налити воду, встановити спеціальний тримач для банок і поставити на середній вогонь.
2. Коли вода закипить, встановити на Тримач банку денцем вгору (горлечко входить в отвір власника). Обробляти банку парою 5 хвилин.
3. Зняти банку з утримувача (використовуючи рушник або прихватки) і поставити на чистий рушник шийкою вниз. Через п'ять хвилин покласти банку на бік — так вологий пар буде виходити назовні, а гарячі стінки банки висушать внутрішню поверхню. Через 5 хвилин чисту суху банку можна використовувати за призначенням.
4. Кришки теж потрібно простерилізувати: помістити в каструлю з окропом і кип'ятити 5 хвилин. Вийняти (підчепити виделкою) і покласти сохнути на чистий рушник.
Ще способи стерилізації банок:
— у широку каструлю налити 5-5 сантиметрів води, встановити решітку для мікрохвильовки і поставити банки догори дном. Коли вода закипить, пар буде стерилізувати банки. Так необхідно стерилізувати їх 15 хвилин.
— зміцнити банку на носик киплячого чайника;
— залити банку крутим окропом і дати постояти 10 хвилин під кришкою;
— в мікрохвильовці: налити в банку трохи (приблизно на 1 сантиметр від Донця) води. Поставити в мікрохвильовку, Потужність 700 Вт, час обробки 2 хвилини;
— у духовці: мокрі банки поставити на деко. Включити духовку. Температура нагріву не більше 130 градусів, час обробки близько 5 хвилин (до висихання банок всередині і зовні);
— в мультиварці: в чашу приладу налити 2 склянки води, банки розмістити в сітці для варіння на пару. Режими « Випічка»або « варіння на пару». Час обробки 5 хвилин після закипання води. Цей спосіб хороший для маленьких баночок.
увага! При перегріві або перепаді температури (наприклад, в гарячу банку потрапить холодна вода) банку може лопнути. Будьте обережні!