Як варити фабаду
продукти
біла квасоля — 200 грам
Підкопчена ковбаска чорізо — 200 грам
Підкопчена ковбаска морсілья — 200 грам
копчена свиняча грудинка — 100 грам
ріпчаста цибуля — 1 головка
оливкова олія — 3 столових ложки
часник — 4 зубчики
щіпка висушеного шафрану
велика сіль — 1 столова ложка
Як варити фабаду
1. На 7-8 годин замочити в прохолодній воді білу сушену квасолю (вода повинна з запасом на пару сантиметрів покривати квасолю).
2. Цибулю і часник очистити.
3. Злити воду, в якій замочувалася квасоля, залити новою прохолодною водою і додати в цю ж каструлю цільну свинячу грудинку і ковбаску чорізо, головку цибулі, зубчики часнику.
4. Після закипання зняти піну, влити оливкову олію і варити на повільному вогні 30 хвилин.
5. Сушений шафран розтерти в ступі або металевій мисці з крупною сіллю, залити парою ложок бульйону.
6. Через дві хвилини шафрановий настій вилити в каструлю, додати склянку холодної води, покласти цільну морсиллю і варити ще півгодини.
7. Дістати з супу цибулю, часник, ополоник квасолі, копченості. Цибулю і часник викинути, квасолю потовкти в пюре і повернути назад в каструлю, перемішати суп, накрити кришкою і залишити ще на півгодини.
8. Ковбаску нарізати на кружечки ,грудинку — на кубики, розкласти по тарілках, залити готовим супом. Подавати фабаду зі свіжим білим хлібом і сидром.
Фкуснофакти
— Назва Фабада має корінь Астурійського слова fabes, що означає квасоля — головний інгредієнт супу. Це традиційна страва іспанської провінції Астурія. Цей гірський регіон знаходиться в північній частині Іспанії біля узбережжя Біскайської затоки. Провінція досі носить титул Астурійського князівства і має свою мову.
— близьке розташування гір і різноманітна рослинність дозволяють місцевим жителям розвивати скотарство і свинарство. Завдяки цьому в кухні Астурії обов'язково присутній м'ясо в різних його видах, не виключаючи велику кількість ковбас.
— чорізо і морсільо, які традиційно використовують в супі Фабада, пікантні свинячі ковбаски. Пряний аромат і червонувато-оранжевий колір чорізо виходить завдяки паприці, рясно доданої в фарш. Морсілья — кров'яна ковбаса, її готують зі свинячої крові, м'яса, жиру, рису і цибулі.
— замінити іспанські делікатеси можна на більш звичні і доступні баварські і мисливські ковбаски або на будь-які інші свинячі сирокопчені ковбаси, в тому числі з додаванням паприки.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!