Як варити Куліш
продукти
свиняча грудинка — 500 грам
картопля — 5 штук
Лук — 2 штуки
морква — 1 штука
пшоно — дві третини склянки
лавровий лист — 2 штуки
кріп — 1 пучок
Петрушка — 1 пучок
сіль — 2 чайні ложки
Вода — 2,5 літра
варимо Куліш
1. Нарізати 500 грам свинячої грудинки невеликими кубиками.
2. Дрібно нарізати 2 цибулини, 1 морква, 5 картоплин.
3. Дві третини склянки пшона висипати в глибоку миску.
4. Промити пшоно: залити крупу водою, розмішати ложкою, акуратно злити воду, повторити 4 рази.
5. Нарізати по 1 пучку кропу і петрушки.
6. У каструлю налити 2,5 літра води, поставити на середній вогонь, довести воду до кипіння.
7. У киплячу воду засипати пшоно, варити 10 хвилин.
8. Додати картоплю і моркву, варити 10 хвилин.
9. Сковорідку поставити на середній вогонь, прогріти 1 хвилину.
10. На сковорідку викласти кубики грудинки, смажити 7 хвилин на середньому вогні, помішуючи.
11. Додати в сковорідку цибулю, смажити 5 хвилини.
12. Викласти цибулю зі шкварками (смаженими шматочками грудинки) в каструлю з пшоном і картоплею.
13. Додати 2 чайні ложки солі, 2 листочка лаврушки, варити 5 хвилин.
14. У самому кінці варіння додати в каструлю нарізану зелень.
дати кулешу постояти 10 хвилин і подавати до столу.
Фкуснофакти
— Куліш — страва української кухні. Це густий суп, який замінює перше і друге блюдо.
— знавці традицій варять пшоно окремо і додають до решти продуктів в самому кінці варіння, а сам Куліш варять в казані на багатті.
— традиційно для кулешу використовується свиняче сало (жирна грудинка), проте сьогодні не менш популярні рецепти кулешу з курячою грудкою, яловичиною і навіть сосисками.
— калорійність страви — близько 450 ккал/100 грам.
— середня вартість продуктів на липень 2020 року в Києві для приготування кулешу — від 140 грн (на наш рецепт).
— зберігати Куліш в холодильнику 72 години.
— щоб зварити пісний Куліш, замініть м'ясо на гриби. Щоб пісний Куліш не втратив поживності, додайте в суп 1 додаткову моркву і вдвічі збільште кількість масла.
подивіться ще супи , як їх готувати і час варіння!