як варити Доліхос
знадобляться — Доліхос, вода
1. Доліхос після восьмигодинного вимочування вийняти з води, в якій вимочувалися боби.
2. Акуратно обполоснути Доліхос у свіжій воді.
3. В окрему каструльку налити свіжу воду, щоб вона повністю могла накрити Доліхос, помістити на середній вогонь, дочекатися кипіння.
4. Зменшити вогонь до повільного.
5. У киплячу воду покласти Доліхос, готувати без кришки дві години на тихому вогні — при википанні рідини доливати окріп.
6. Посолити, коли Доліхос буде майже готовий — за 5 хвилин до готовності.
7. Готові боби Доліхос вийняти з води шумівкою або відкинути на друшляк.
Як зварити суп з доліхосом
продукти
Свинина — 500 грам
Долихос — 1 стакан 300 мілілітрів
помідори — 2 середніх помідора
Лук — 1 голова середнього розміру
Масло рослинне — 3 столові ложки
Лимон — 1 штука
часник — 4 зубці
чорний мелений перець — половина чайної ложки
сіль — столова ложка
як приготувати суп з доліхосом
1. Замочити Доліхос у воді.
2. У каструлю налити води 4 літри, покласти розморожене м'ясо свинини і Доліхос, варити 1,5 години.
3. Посолити бульйон.
4. Викласти і порізати свинину, повернути в бульйон.
5. Почистити і порізати дрібно цибулю.
6. Очистити від шкірки помідори і порізати.
7. Розігріти сковороду, обсмажити цибулю.
8. Додати помідори і згасити разом з цибулею 10 хвилин.
9. Додати подрібнений часник, спеції, сіль і варити ще 5 хвилин.
10. Подавати з лимоном, порізаному кружальцями.
Фкуснофакти
— Долихос — це боби, країною походження яких є Африка. Доліхос використовують як гарнір, добавку до супів, рибних і і м'ясних страв.
— приправи до доліхосу — базилік, шафран, часник, куркума.
— Ціна крупи доліхоса — 115 грн./1 кілограм (в середньому в Києві на червень 2017 року).
— калорійність долихоса — 326 ккал/100 г. Доліхос вважається високо калорійним пісним блюдом.
Доліхос з овочами в мультиварці
продукти
Долихос — 1 стакан
селера — 3 стебла
часник — 2 зубці
базилік — 1 столова ложка
сіль, перець — за смаком
як приготувати Доліхос в мультиварці
— Доліхос замочити на 8 годин, покласти в каструлю мультиварки, залити водою рівнем вище доліхоса на 2 сантиметри. Налаштувати мультиварку на режим « Квасоля» і встановити час приготування — 30 хвилин. Часник очистити і пропустити через часниковий прес. Помити і нарізати селеру.
після закінчення режиму варіння доліхоса, додати в мультиварку подрібнений часник і селеру, базилік, сіль і перець, і добре перемішати. Продовжити приготування протягом ще 30 хвилин.